Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίολος Κεντέρης: Τα κάποτε διάσημα πλοία βρίσκονται παρατημένα σε Σικελία και Σαλαμίνα (βίντεο)

Τα 3 ταχύπλοα Αίολος Κεντέρης κάποτε αποτελούσαν χαρακτηριστικά σύμβολα της ελληνικής ακτοπλοΐας, φέρνοντας επανάσταση στα θαλάσσια ταξίδια του Αιγαίου.

Η ονομασία «Αίολος Κεντέρης» ήταν ένας συμβολικός συνδυασμός, εμπνευσμένος από τον θεό του άνεμου Αίολο και τον χρυσό Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνο Κεντέρη.

Τα ταξίδια με τα «Αίολος Κεντέρης» έγιναν συνώνυμα της προόδου και της δύναμης προσφέροντας μία πρωτόγνωρη εμπειρία άνεσης και ταχύτητας.

Αυτά τα πλοία σχεδιάστηκαν για να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με μεγάλη ταχύτητα και άνεση, αλλά και για να ανταγωνιστούν τα αεροπορικά δρομολόγια. Για αρκετά χρόνια, τα πλοία συνέδεαν τα νησιά του Αιγαίου με τον Πειραιά σε χρόνους ασύλληπτους για τα δεδομένα της εποχής. Το Aιολος Κεντέρης ήταν ήταν 1 από τα 3 υπερσύγχρονα ταχύπλοα επιβατηγών πλοίων που ανήκαν στην NEL Lines - Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου.

Ναυπηγημένα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε Γαλλικά ναυπηγεία Alsthom Leroux Naval S.A αυτά τα υπερσύγχρονα καταμαράν μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητες άνω των 38 κόμβων. Τα άλλα δύο ήταν το Αίολος Εξπρές ΙΙ (Αργότερα Αίολος Κεντέρης ΙΙ) και το Αίολος Εξπρές (Αργότερα Αίολος Κεντέρης Ι).

Με την παραλαβή του, το πλοίο έγινε η ναυαρχίδα (δηλ. σημαντικότερο πλοίο) της εταιρείας και θεωρήθηκε τότε το γρηγορότερο πλοίο που λειτούργησε στο Αιγαίο.

Τα πλοία είχαν δυνατότητα μεταφοράς άνω των 1.700 επιβατών και περίπου 250 οχημάτων, αποτέλεσαν την αιχμή της τεχνολογίας της εποχής τους. Ο συνδυασμός ταχύτητας, πολυτέλειας και ασφάλειας έδωσε στην ελληνική ακτοπλοΐα έναν αέρα ανανέωσης και προσδοκίας για το μέλλον.

Όμως, η πορεία των πλοίων δεν ήταν τόσο μακρόχρονη όσο είχε ονειρευτεί η εταιρεία και το κοινό. Το υπέρογκο κόστος συντήρησης, η υψηλή κατανάλωση καυσίμων, τεχνικά προβλήματα αλλά και η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα, οδήγησαν σταδιακά σε δυσκολίες.

Το πρώτο επιβατηγό πλοίο Αίολος Κεντέρης στην αρχή θεωρήθηκε επιτυχημένο, με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα, όπως παράκτιες ζημιές, απώλειες από τα απόνερα και σοβαρά μηχανικά προβλήματα από τους κινητήρες, κατασκευής Pielstick. Παρόλο που ήρθε κλιμάκιο από τη Γαλλία για την επισκευή τους, τα προβλήματα παρέμειναν.

Τα συχνά ατυχήματα λόγω τον απόνερων, ήταν η αφορμή, ακόμη και να προειδοποιούνται οι λουόμενοι των παραλιών της Χαλκιδικής και του Αιγαίου για τη διέλευσή του, ενώ μετά από σχετική καταγγελία αποφασίστηκε όταν περνάει από παραλίες να κινεί-ται σε απόσταση 10 μιλίων από αυτές και με χαμηλότερη ταχύτητα. Το 2006, αντικαταστάθηκαν οι κινητήρες του, και έτσι το πλοίο, αφού έλαβε το προσωνύμιο «Κόσμημα του Αιγαίου», δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Σαντορίνη.

Κώστας Κεντέρης σε Σοφία Μπεκατώρου: Πορεύομαι μαζί σου

Το πλοία ήταν από το 2011 μέχρι το 2016 παροπλισμένα στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Το 2016 μετά από 5 χρόνια παροπλισμού, ναυλώθηκε το πρώτο Αίολος Κεντέρης στην Ιταλία, προκειμένου να συνδέσει την Α-ουγκούστα με τη Βαλέττα Μάλτας. Εκεί ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες όμως καθυστέρησαν αρκετά, με αποτέλε-σμα το πλοίο να κατασχεθεί για χρέη 5.000.000 ευρώ. σήμερα, το πλοίο να παραμένει ημιβυθισμένο στη Αουγκούστα Ιταλίας ενώ τα άλλα δυο ταχύπλοα με την ίδια ονομασία παραμένουν ακόμα στο αρχαίο λιμάνι στα Αμπελάκια Σαλαμίνας.

Σήμερα τα άλλοτε γνωστά πλοία ως σύμβολα ταχύτητας βρίσκονται παροπλισμένα και ημιβυθισμένα, το ένα στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας και τα άλλα δυο στον ιστορικό κόλπο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας.

Βούλα Πατουλίδου: Αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του Κώστα Κεντέρη - Βίντεο

Η εικόνα τους προκαλεί θλίψη: ξεθωριασμένα χρώματα, σκουριασμένα καταστρώματα και κενές καμπίνες μαρτυρούν την εγκατάλειψη στο πέρασμα του χρόνου.

Για όσους είχαν την τύχη να ταξιδέψουν μαζί τους, η σημερινή τους κατάσταση προκαλεί ένα αίσθημα νοσταλγίας αλλά και προβληματισμού. Πλοία που αντιπροσώπευαν ένα φιλόδοξο όραμα για την ελληνική ναυτιλία, κατέληξαν σιωπηλά μνημεία μιας εποχής που έφυγε.

Τα «Αίολος Κεντέρης» παραμένουν εκεί, ακίνητα, σαν να περιμένουν μια νέα ευκαιρία ή απλά το τέλος που πλησιάζει αργά.

 

Tags
Back to top button