
Αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη φιλοξενία και την υποδοχή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, που «αναδεικνύει τις άριστες και βαθιές σχέσεις μεταξύ μας».
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα που βασίζεται στις ιστορικές σχέσεις των δυο λαών, τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία» τόνισε.
Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του προς την Αθήνα θυμίζοντας πως «το 2011 ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Αίγυπτο και η Ελλάδα έδειξε κατανόηση, προσπάθησε μέσω της Ε.Ε. να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε στον ρόλο αυτό». «Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ» τόνισε.
«Ποιοτικός σταθμός στις σχέσεις των δύο χωρών» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Ο κ. Σίσι επισήμανε πως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου ενισχύει τις σχέσεις των δυο χωρών και «αποτελεί καινούριο βήμα για τις σχέσεις μας». «Είναι ποιοτικός σταθμός στις σχέσεις των δύο χωρών ώστε να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «φτάσαμε σε πολλά αποτελέσματα για την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ενέργεια».
Τόνισε παράλληλα τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου, «ένα θέμα όχι μόνο διμερές, αλλά στρατηγικό περιφερειακό έργο», όπως είπε. «Προσβλέπουμε στην υποστήριξη της Ε.Ε. σε αυτό το σημαντικό έργο» σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμη πως «επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, που μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους».
«Συμφωνούμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση» σημείωσε, προσθέτοντας πως στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκαν ακόμη στη Μέση Ανατολή, στη Συρία και στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα για τη Γάζα υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξει εκεχειρία, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να μείνουν οι κάτοικοι στις εστίες τους».