Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Άνοδος για τις ελληνικές startups: 1,87 δισ. δολάρια επενδύσεις

Έντονο παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για νεοφυείς επιχειρήσεις με ελληνική ταυτότητα, καθώς όλο και περισσότερα startups με ελληνική συμμετοχή καταφέρνουν να εξασφαλίσουν σημαντικά κεφάλαια από διεθνή και ελληνικά VCs και επιχειρηματικούς αγγέλους. Από λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογίες για τη ναυτιλία μέχρι την ενεργειακή μετάβαση και τη διαχείριση πολυκατοικιών, οι ελληνικής καταγωγής ομάδες αφήνουν έντονο αποτύπωμα σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και αγορών.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025, οι startups με ελληνική ταυτότητα –είτε διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα είτε δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο εξωτερικό– έχουν συγκεντρώσει συνολικά περίπου 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Marathon Venture Capital. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Marathon για το 2024, η συνολική χρηματοδότηση προς startups με Έλληνες ιδρυτές διαμορφώθηκε στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 200 εκατ. δολαρίων σε σχέση με το 2023. Ενδεικτικά, την περίοδο 2019–2020 οι αντίστοιχες επενδύσεις ανήλθαν σε 962 εκατ. δολάρια και 1,2 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, startups με Έλληνα ιδρυτή χωρίς παρουσία στην Ελλάδα συγκέντρωσαν στο πρώτο εξάμηνο του 2025 το ποσό των 1,766 δισ. δολαρίων σε 24 γύρους χρηματοδότησης, ενώ εκείνες με δραστηριότητα στην Ελλάδα άντλησαν περίπου 105 εκατ. δολάρια μέσω 36 γύρων.

Το προφίλ των επενδύσεων

Σύμφωνα με την Ελευθερία Πιπεροπούλου, από τους 24 γύρους χρηματοδότησης που αφορούσαν startups Ελλήνων της διασποράς, οι 10 γύροι αφορούσαν εταιρείες σε growth stage, με μέση χρηματοδότηση 145,9 εκατ. δολ., οι 9 γύροι αφορούσαν το seed stage, με μέση χρηματοδότηση 14,3 εκατ. δολ., και οι 5 γύροι ήταν Series A, με μέση χρηματοδότηση 35,6 εκατ. δολ. Από την άλλη, από τους 36 γύρους που σήκωσαν startups με παρουσία στην Ελλάδα, οι 28 αφορούσαν startups seed σταδίου, με τη μέση χρηματοδότηση να διαμορφώνεται στα 1,8 εκατ. δολ., οι 4 ήταν Series A, με μέση χρηματοδότηση 6,3 εκατ. δολ., και 4 στο Growth στάδιο, με μέση χρηματοδότηση τα 19 εκατ. δολ.

Σημειωτέον ότι από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί και οκτώ ελληνικά exits: των Flexfin από την Alpha Bank, Transifex από την XTM International, Cyberscope από την TAC Security, Expand Network από την Blockdaemon, Squaredev από την QNR, ParkZen από την Parking Guidance Systems, Watt4Ever από την Sortbat και CompassAir από την Sedna.

Οι κινήσεις των τελευταίων μηνών 

Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον χώρο των χρηματοδοτήσεων "ελληνικών" startups. 

- Η Typedef, μια startup με ελληνικές ρίζες που ίδρυσαν οι Yoni Michael και Κώστας Παρδάλης, ολοκλήρωσε έναν από τους μεγαλύτερους seed γύρους χρηματοδότησης, συγκεντρώνοντας 5,5 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην απλοποίηση της διαχείρισης και ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα περιβάλλοντα cloud.

- Η Vsltec, μια ελληνική maritime digital startup με έδρα την Αθήνα, εξασφάλισε 540.000 ευρώ σε pre-seed χρηματοδότηση από σημαντικούς επενδυτές της ελληνικής ναυτιλίας, ανάμεσά τους και μέλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη, σύμφωνα με το TradeWinds. Η εταιρεία διαχειρίζεται μια ψηφιακή πλατφόρμα marketplace για ναυτιλιακές εταιρείες και παρόχους τεχνικών υπηρεσιών.

- Η RTDT Laboratories AG, με έδρα τη Ζυρίχη, εξασφάλισε 4 εκατομμύρια δολάρια σε pre-seed γύρο με συμμετοχή σημαντικών funds και τη στήριξη του δημόσιου τομέα της Ζυρίχης μέσω του προγράμματος KlimUp, το οποίο εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση. Η εταιρεία αναπτύσσει ένα συνδυασμένο σύστημα hardware και software για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας ανεμογεννητριών.

- Η VODA.ai, με έδρα τη Βοστόνη, δραστηριοποιείται στον τομέα των έξυπνων λύσεων για τη διαχείριση παλαιωμένων υποδομών ύδρευσης. Πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την CRH Ventures.

- Η πλατφόρμα διαχείρισης πολυκατοικιών Billys συγκέντρωσε 2,1 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση με τη συμμετοχή της Genesis Ventures, της Deep Capital Group, του Γιώργου Δασκαλάκη (συνιδρυτή της Kaizen Gaming) και της Lamda Development.

- Η Natech, η ελληνική τεχνολογική εταιρεία συνεταίρος της Τράπεζας Πειραιώς στη neobank Snappi, σήκωσε 33 εκατ. δολάρια, με τα 26 εκατομμύρια να προέρχονται από νέα κεφάλαια και τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια από μακροχρόνιο δανεισμό.

- Η Unblocked, μια startup που δημιούργησε ο Dennis Pilarinos, πρώην στέλεχος της Microsoft, της Amazon και της Apple, με στόχο να διευκολύνει τους προγραμματιστές στην κατανόηση σύνθετων κωδικών, εξασφάλισε 20 εκατ. δολάρια σε έναν Series A γύρο χρηματοδότησης από τα B Capital και Radical Ventures, ανεβάζοντας τη συνολική της χρηματοδότηση στα 30 εκατ. δολάρια.

- Την επιτυχή ολοκλήρωση ενός pre-seed γύρου χρηματοδότησης ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ ανακοίνωσε και η Bitloops, μια καινοτόμα πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και είναι σχεδιασμένη ειδικά για επαγγελματίες frontend engineers. Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors, ενισχύοντας τη δυναμική της ομάδας για την επόμενη φάση ανάπτυξης του προϊόντος της.

- H Koios Care, μια εταιρεία που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2022 από Έλληνες επιστήμονες, με στόχο τη δημιουργία τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Πάρκινσον, ανακοίνωσε πρόσφατα την ολοκλήρωση seed γύρου χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. ευρώ.

- Τέλος, η Teamworks, με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, είναι μια κορυφαία πλατφόρμα τεχνολογίας για τον αθλητισμό παγκοσμίως, προσφέροντας ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα για περισσότερες από 6.500 επαγγελματικές, πανεπιστημιακές και ολυμπιακές ομάδες. Ιδρυτής και CEO της είναι ο Ζακ Μαυρίδης, ο οποίος ξεκίνησε την εταιρεία με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης και της οργάνωσης στον αθλητισμό μέσα από την τεχνολογία. Η Teamworks εξασφάλισε 235 εκατ. δολάρια σε Series F γύρο χρηματοδότησης, με επικεφαλής την Dragoneer Investment Group, σε αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, μπαίνοντας έτσι στο club των "μονόκερων".

Tags
Back to top button