Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω των θετικών εμπορικών και γεωπολιτικών εξελίξεων

Αυξάνονται εκ νέου οι τιμές ενέργειας λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο ουκρανικό και στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ για μια επικείμενη συμφωνία με την Κίνα ηρέμησαν τις διεθνείς αγορές, ανατρέποντας για μια ακόμη φορά τις εκτιμήσεις για το διεθνές εμπόριο και την παραγωγή.

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία μειώνουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο, όπως και η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Με τον τρόπο αυτό, απομειώνεται το premium ανασφάλειας στις τιμές της ενέργειας, το οποίο όμως ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένο, καθώς οι αγορές δεν αντιδρούν πλέον σε τέτοιες εξελίξεις όπως σε παλαιότερα χρόνια. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων υπήρξε θετικό για τις τιμές.

Τη Δευτέρα το αργό πετρέλαιο σημείωσε σημαντική άνοδο. Το συμβόλαιο Brent που αφορά την Ευρώπη σκαρφάλωσε στα 66 δολάρια/βαρέλια και το αντίστοιχο αμερικανικό WTI στα 63 δολάρια. Είχε προηγηθεί πτώση και των δύο σε επίπεδα κάτω των 60 δολαρίων.

Πρόκειται για καλά νέα για τους παραγωγούς στις ΗΠΑ και στον ΟΠΕΚ. Στην πρώτη περίπτωση, οι νέες σχιστολιθικές γεωτρήσεις εκτιμάται ότι χρειάζονται μια τιμή άνω των 60 δολαρίων για να είναι βιώσιμες. Ο δε ΟΠΕΚ προχώρησε πρόσφατα σε μια χαλάρωση των στόχων παραγωγής και ωφελείται πλέον από καλύτερες τιμές παράλληλα με αυξημένες ποσότητες.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο TTF να αγγίζει τα 36 ευρώ/MWh. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου γεμίζουν και πάλι με ικανοποιητικούς ρυθμούς ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Ζημιωμένος, όπως είναι φυσικό, θα είναι ο τελικός καταναλωτής, που τους τελευταίους μήνες ευτύχησε να δει χαμηλές τιμές στην αντλία και στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Πλέον, ενόψει και της θερινής περιόδου, η τάση είναι σαφώς προς τα επάνω και απομένει να φανεί η συνέχεια.

Tags
Back to top button