Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δένδιας για Στρατιωτικά Νοσοκομεία: Πώς θα λειτουργούν - Οι 6 προτεραιότητες

Τραγωδία στη Ρόδο: 70χρονος καταπλακώθηκε από τρακτέρ – Μεταφέρεται στο νοσοκομείο χωρίς σφυγμό

Στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με άξονα την Ατζέντα 2030, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στο υγειονομικό μοντέλο λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, θέτοντας έξι βασικές προτεραιότητες:

  • Την αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Την αλλαγή του παρωχημένου μοντέλου λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων. Δίνουμε έμφαση στον εξορθολογισμό στην οικονομική διαχείριση και τη διοικητική λειτουργία τους, με στόχο την αύξηση της πληρότητας και των εσόδων τους, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων, που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για την ικανοποίηση των αναγκών του προσωπικού των Ε.Δ..
  • Την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των Στρατιωτικών Ιατρών, του Νοσηλευτικού και του Παραϊατρικού Προσωπικού μέσα από ένα νέο πλαίσιο, που ενισχύει την επαγγελματική και την επιστημονική τους εξέλιξη, την εκπαίδευση και την οικονομική τους αποζημίωση.
  • Την ενίσχυση της διακλαδικότητας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανορθολογικής κατανομής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Τη δημιουργία και λειτουργία νέων πρότυπων υγειονομικών και προνοιακών δομών, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.
  • Τη συνεχή στήριξη της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από τη στελέχωση με στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό δεκάδων δομών υγείας του ΕΣΥ, κυρίως σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο σύστημα εφημεριών, αλλά και με τη διάθεση μέσων των Ε.Δ. για επείγουσες αεροδιακομιδές από όλη τη χώρα.

 

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προωθεί το Νομοσχέδιο

Α. Για τη βελτίωση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων

  • Τίθενται ξεκάθαροι και διαφανείς κανόνες στη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα οικονομική τους αυτοτέλεια, με πρόβλεψη συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων, κατάρτιση λογιστικού σχεδίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος, καθιέρωση υποβολής χρηματοοικονομικών καταστάσεων (προϋπολογισμός, απολογισμός κ.ά.), θέσπιση ετήσιου ελέγχου από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και καθιέρωση διακλαδικών προμηθειών υγειονομικού υλικού.
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, με αποζημίωση του προσωπικού.
  • Εισάγεται η εφαρμογή του συστήματος κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών, με εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης και επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής.
  • Επιταχύνονται και απλουστεύονται οι διαδικασίες για την εξόφληση των δαπανών, τη συνταγογράφηση και την παροχή φαρμάκων.
  • Καθιερώνεται η διανυκτέρευση των Στρατιωτικών Φαρμακείων και η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους για τα εν ενεργεία στελέχη και τις οικογένειές τους.
  • Καθιερώνονται στο πλαίσιο διαρκούς αξιολόγησης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων η υιοθέτηση δεικτών ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, κατά τα διεθνή πρότυπα .

Με τον τρόπο αυτό εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται η λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στις τρέχουσες και στις μελλοντικές ανάγκες, διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους και επιτυγχάνονται μεγάλες οικονομίες κλίμακος.

Β. Για τη βελτίωση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο προσωπικό των Ε.Δ.

  • Εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ιατρού από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Διευρύνεται το δικαίωμα των στρατιωτικών για διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και συνταγογράφηση φαρμάκων σε Δημόσια νοσοκομεία, Νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία.
  • Δίνεται η δυνατότητα νοσηλείας και χειρουργικών επεμβάσεων στελεχών των ΕΔ σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν.
  • Θεσπίζεται η παροχή πρόσβασης στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών όχι μόνο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
  • Απλουστεύεται η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης υγειονομικών δαπανών των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα την άμεση αποζημίωσή τους.
  • Προβλέπεται η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
  • Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης δελτίων ταυτότητας Έλληνα πολίτη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός των υπηρεσιακών τους δελτίων. Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των ένστολων.
  • Προβλέπεται η χορήγηση απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης, για την εξομάλυνση της οικογενειακής ζωής των στρατιωτικών και την ουσιαστική επάνοδο στην υπηρεσιακή αποστολή τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές, χωρίς την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών υγείας.
  • Προβλέπεται η κάλυψη οδοιπορικών εξόδων των στελεχών που έχει προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλης φρουράς, από αυτή στην οποία υπηρετούν.
  • Προωθούνται αλλαγές στη στρατολογική παρακολούθηση των ΑμεΑ. Διευκολύνεται η χορήγηση των στρατολογικών ευεργετημάτων, δηλαδή της απαλλαγής και της μειωμένης θητείας, σε ΑμεΑ καθώς και στους συγγενείς τους.
  • Αντικαθίσταται ο αναχρονιστικός θεσμός «της αδυναμίας για κάθε εργασία» ως προϋπόθεση χορήγησης των στρατολογικών ευεργετημάτων με την αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, όπως πιστοποιείται από τα ΚΕΠΑ.
  • Γίνονται πλέον αποδεκτές οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ και δεν παραπέμπονται εκ νέου τα ΑμεΑ σε στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές.

Γ. Για το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό Προσωπικό

Αναγνωρίζεται έμπρακτα η προσφορά των Στρατιωτικών Ιατρών, του Νοσηλευτικού και του Παραϊατρικού Προσωπικού, μέσα από ένα πλαίσιο που ενισχύει την επαγγελματική και την επιστημονική τους εξέλιξη, την εκπαίδευση και την οικονομική τους αποζημίωση.

  • Διασφαλίζεται η οικονομική αποζημίωση για την εργασία πέραν του τακτικού ωραρίου.
  • Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα και ενισχύεται η επιστημονική τους δραστηριότητα.
  • Αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της έλλειψης μελών διδακτικού ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων και την αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και πρακτικών γνώσεων των Αξιωματικών μέσω της καθιέρωσης του θεσμού των μελών στρατιωτικού ερευνητικού προσωπικού.
  • Καταπολεμούνται παθογένειες όπως η απόκτηση ειδικότητας Στρατιωτικού Ψυχολόγου σε ποσοστό 174% των θέσεων και η απόκτηση ειδικότητας Στρατιωτικού Κτηνιάτρου σε ποσοστό 183% των θέσεων.
  • Προωθείται η ουσιαστική αύξηση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν απορροφημένο στη διοικητική απασχόληση και όχι με τη θεραπεία ασθενών.
  • Παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος, υπό προϋποθέσεις, στους Υγειονομικούς Αξιωματικούς.
  • Καθιερώνεται ο θεσμός της άγονης ιατρικής ειδικότητας και μειώνεται ο χρόνος αναμονής για την έναρξη της ιατρικής ειδικότητας, με εξορθολογισμό των διαδικασιών, ώστε να πάψει σύντομα να υφίσταται έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες και πλεονάζων ιατρικό προσωπικό σε άλλες.
  • Συστήνεται ειδικότητα Επαγγελματία Οπλίτη Διασώστη.
  • Θεσμοθετείται η λειτουργία Σχολείου Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Οπλιτών Υγειονομικού.
  • Προωθείται ο εξορθολογισμός στη στελέχωση Βρεφονηπιακών Σταθμών από αξιωματικούς που κατά προτεραιότητα είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.


Δ. Για τις Νέες δομές και υπηρεσίες που δημιουργούνται

Δημιουργούνται νέες πρότυπες υγειονομικές δομές, όπως το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος, το οποίο θα είναι εναρμονισμένο με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ για την παροχή πιστοποιημένων πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

  • Βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση σε ευάλωτες ομάδες.
  • Προβλέπεται μεταξύ άλλων η λειτουργία οδοντιατρείου ΑμεΑ με την παρουσία αναισθησιολόγου.
  • Λειτουργία δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ενήλικα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Πέρα από τα παιδιά ΑμεΑ των στελεχών των ΕΔ, δίνουμε πρόσβαση και στα παιδιά άλλων δικαιούχων, σε ποσοστό 30%
  • Λειτουργία Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους απόστρατους στο ΝΙΜΙΤΣ, καθώς και Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών.
  • Εισάγονται διευκολύνσεις για τις οικογένειες στελεχών που έχουν μέλη με δυσίατες ή ανίατες παθήσεις ή άτομα με αναπηρία.
  • Ενισχύεται το πλαίσιο για την απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία και συγγενών τους.

Ε. Για την Ενίσχυση της Διακλαδικότητας

  • Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ανορθολογικής κατανομής προσωπικού και της έλλειψης διακλαδικότητας με την πρόβλεψη για διακλαδική στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων (401 ΓΣΝΑ, 424 ΓΣΝΕ, 404 ΓΣΝ, ΝΝΑ, ΝΝΚ, 251 ΓΝΑ)
  • Δίνεται η δυνατότητα για αξιοποίηση πλεονάζοντος προσωπικού μιας ειδικότητας σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου κλάδου, καθώς και μετάθεσης ιατρών της ΕΛΑΣ, του ΠΣ και του ΛΣ - ΕΛΛ. ΑΚΤ σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

 

Ν. Δένδιας: Μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων

«Μόνο υπό τον όρο του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα πρέπει να συμμετέχουν τρίτες χώρες στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης και όχι χώρες που δεν έχουν κράτος δικαίου και δημοκρατία.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με την συμμετοχή ή μη της Τουρκίας, στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ.

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι μια συμμαχία, είναι χώρος δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων των γυναικών.

Η άμυνα είναι άμυνα του εγχειρήματος, δεν είναι άμυνα χώρου ή χωρών, έχει καθαρό αξιακό πλαίσιο που ορίζεται μέσα στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν παρά να το αναλαμβάνουν χώρες οι οποίες συνυπογράφουν το πλαίσιο.

Δεν μπορεί να το κάνουν χώρες που δεν έχουν δημοκρατία, που δεν προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, που δεν υπάρχει κράτος δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε:

«Αν η Ευρώπη θέλει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια τρίτες χώρες, οι τρίτες χώρες βεβαίως να συμμετάσχουν, υπό τον όρο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μόνον έτσι, αλλιώς δεν γίνεται. Αυτή είναι η κυβερνητική θέση. Και δεν είναι μια θέση αλά καρτ που αφορά την Τουρκία. Αφορά οιονδήποτε».

Στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας, «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων», ο κ. Δένδιας υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου έκανε δεκτές βελτιωτικές προτάσεις και το χαρακτήρισε «ένα ακόμα τμήμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και όχι μια εμβαλωματική παρέμβαση που λύνει ορισμένα ζητήματα».

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση και νέων νομοσχεδίων που θα αφορούν, τη θητεία, την εφεδρεία, την καριέρα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την εθελοντική στράτευση των γυναικών, συμπληρώνοντας ότι «θα έρθουν στη Βουλή, ως κυβερνητική τροπολογία, οι εγγυήσεις διαφάνειας τις οποίες υποσχέθηκα στην επιτροπή εξοπλιστικών, για τα θέματα του εξοπλιστικού».

«Συμφωνούμε όλοι ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόκληση ασφάλειας και η Πολιτεία, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει μία απάντηση, και την έδωσε με αυτό που ονομάζεται "Ατζέντα 2030". Μπορεί να κατηγορηθούμε για πάρα πολλά πράγματα και να μας ασκηθεί κριτική. Ουδείς αλάνθαστος. Αλλά όχι για μη ολιστική προσέγγιση», είπε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Είμαι πάντοτε έτοιμος να δεχθώ οποιαδήποτε επιπλέον πρόταση που τείνει προς τη διαφάνεια, από κόμματα της αντιπολίτευσης ή φορείς μέσα στο πλαίσιο της λογικής. Διότι δεν διεκδικώ με κανένα τρόπο, ούτε διεκδικεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ή η κυβέρνηση, την απόλυτη γνώση, της απόλυτης αλήθειας.

Κι επειδή η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τα θέματα διαφθοράς στα εξοπλιστικά, πρέπει αυτό να το αποφύγουμε. Όταν ζητάμε το υστέρημα της κοινωνίας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας, πρέπει προφανώς να διασφαλίζουμε ότι αυτό το υστέρημα πάει εκεί που πρέπει. Ούτε εγώ διεκδικώ γνώση επιλογής συγκεκριμένου τύπου όπλου έναντι άλλου όπλου. Διεκδικώ την πολιτική ευθύνη μιας συνολικής κατεύθυνσης την οποία σας εκθέτω. Από κει και πέρα, την πρόταση των όπλων την έχει η φυσική ηγεσία και την επιλογή των όπλων την έχει κατ΄ αρχήν ως γνώμη η επιτροπή εξοπλιστικών και το ΚΥΣΕΑ μετά».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας για τα θέματα των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), επισημαίνοντας ότι «θα έρθει μια πλήρης προσέγγιση, η οποία θα συνιστά αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση, όπως συμβαίνει σήμερα, στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης δύο βασικών ρόλων: τον διοικητικό ρόλο και τον ρόλο των χειριστών των προϊόντων της εξελιγμένης τεχνολογίας, που σιγά-σιγά αποκτά ο στρατός».

«Πρέπει να πετύχουμε βελτίωση των μισθολογικών απολαβών και το κάνουμε ήδη αλλά με υγιείς όρους. Όχι με όρους, να μοιράζουμε τενεκεδάκια ως εάν απευθυνόμασταν σε ιθαγενείς κατά την ανακάλυψη ηπείρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε λάθος τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί έλλειψης χρημάτων και προσωπικού αντιτείνοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης και μάλιστα σε πολλές κατηγορίες υπάρχει μεγάλη υπερστελέχωση». Όπως είπε, «έχουμε σε όλο το σύστημα 80% στους γιατρούς, στα νοσοκομεία 84%, στους νοσηλευτές 94%, στις θέσεις οιασδήποτε ειδικότητας που είναι υπαξιωματικοί, 95%».

«Ξέρετε πού έχουμε 183% στον δημόσιο τομέα; Στους κτηνιάτρους. Ο ελληνικός στρατός διαθέτει 549 σκυλιά, 6 άλογα και 10 γεράκια. Προς εξυπηρέτησή τους έχουμε 158 κτηνιάτρους, 183% πάνω από την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση. Έχουμε 174% ψυχολόγους. Έχουμε 122% στους φαρμακοποιούς. Ρωτούσατε πώς θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τα φαρμακεία νυκτός. Προσέξτε, το 122%, για να έχετε και αριθμό είναι 180 φαρμακοποιοί για 11 φαρμακεία. Και σοβαρά, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτά τα φαρμακεία και το βράδυ; Και βεβαίως μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Δένδιας απέρριψε και τις αντιρρήσεις στη δυνατότητα οι στρατιωτικοί γιατροί να μπορούν σε έκτακτες ανάγκες να καλύπτουν ανάγκες του ΕΣΥ, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα ότι 82 γιατροί υπηρετούν σε επιτελεία.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είναι η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη χρημάτων, είναι η πλήρης έλλειψη σοβαρού συστήματος διοίκησης, το οποίο να μπορεί να επιτρέψει οι ιατρικές υπηρεσίες να έχουν την ανάλογη στήριξη. Χρειαζόμαστε λοιπόν ορθολογική διανομή προσωπικού. Χρειαζόμαστε για να γίνει αυτό διακλαδικότητα, τη δυνατότητα να μετακινούμε, όταν χρειάζεται, γιατρό για να παράσχει ένα χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες του σε ένα άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο, είναι απολύτως απαραίτητο», επισήμανε.

 

 

Tags
Back to top button