
Το αγαπημένο φαγητό του Εμανουέλ Μακρόν μπαίνει στο στόχαστρο ειδικού διατροφολόγου και συμπεραίνει το εξής:
Το πιάτο αυτό είναι εξαιρετικά επιβλαβές.
Ας ξεκινήσουμε βλέποντας όμως πιο είναι το αγαπημένο φαγητό του προέδρου Μακρόν. Το αγαπημένο φαγητό του δεν είναι άλλο από το cordon bleu. Κοτόπουλο με τυρί και ζαμπόν στο εσωτερικό, κρούστα εξωτερικά που μαγειρεύεται τηγανητό.
Η επιλογή του αυτή είχε επιχειρηθεί να αναλυθεί ακόμη και πολιτικά το 2017 όταν πρωτοβγήκε, συνδέθηκε με τον μακρονισμό, με το νεαρό -τότε- της ηλικίας του, και όλα τα νέα στοιχεία που έφερνε στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.
Η αποκάλυψη για την προτίμηση του Γάλλου Προέδρου στο cordon bleu έγινε στο ντοκιμαντέρ «Εμμανουέλ Μακρόν: Παρασκήνια μιας Νίκης», που μεταδόθηκε αμέσως μετά την εκλογή του το 2017.
Το σκηνικό που είχε καταγραφεί από κάμερα που τον ακολουθούσε είχε γίνει την πρώτη Κυριακή των εκλογών όταν ο υποψήφιος τότε Πρόεδρος και η ομάδα του σταμάτησαν για μεσημεριανό σε έναν χώρο ανάπαυσης στον αυτοκινητόδρομο. «Μου αρέσει το cordon bleu, εδώ», είπε ο Μακρόν με την σερβιτόρα να του απαντά: «Είναι στο παιδικό μενού...». Απογοητευμένος, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τελικά σολομό.
Έκτοτε, το Paris Match αποκάλυψε ότι αυτό το πάθος για αυτό το πιάτο που αγαπούν τα παιδιά δεν έχει διαφύγει της προσοχής του σεφ των Ηλυσίων Πεδίων, Guillaume Gomez, ο οποίος φτιάχνει τακτικά μίνι cordon bleus για τους μπουφέδες του προεδρικού μεγάρου.
Το καλοκαίρι του 2017 ο Μακρόν είχε μάλιστα επισκεφθεί μια παιδική κατασκήνωση όπου όταν κάθισε στο τραπέζι με τα παιδιά απόλαυσε ένα cordon blue με τους φωτογράφους να απαθανατίζουν το σκηνικό.
Γιατί είναι τόσο κακό το έτοιμο cordon bleu;
O διατροφολόγος Δρ. Arnaud Cocaul σε ένα βίντεο στο Yahoo.fr , αναλύει και προειδοποιεί κατά του συγκεκριμένου φαγητού λέγοντας ότι είναι ένα πραγματικό «χημικό εργοστάσιο».
Το cordon bleu είναι ένα προϊόν που συχνά παράγεται βιομηχανικά και είναι γεμάτο με ακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας.
Ένα προϊόν που είναι πολύ αλμυρό, πολύ γλυκό... και γεμάτο πρόσθετα
Τρώγοντας ένα απλό cordon bleu, καταναλώνετε ένα «πραγματικό χημικό εργοστάσιο», προειδοποιεί ο διατροφολόγος Δρ. Arnaud Cocaul. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο παρασκεύασμα «όταν το αγοράζετε έτοιμο».
«Συνήθως περιέχει πέντε συστατικά: εσκαλόπ, τριμμένη φρυγανιά, τυρί, αυγά και μπέικον. Το πρόβλημα είναι ότι όταν το αγοράζετε σε ένα κατάστημα, νομίζετε ότι τρώτε εσκαλόπ. Ωστόσο, είναι απλώς ένα μείγμα από δέρμα κοτόπουλου, κόκαλα και λευκά εκχυλίσματα. Για να δώσουν υφή στο προϊόν, χρησιμοποιούνται συνδετικά υλικά όπως άμυλο και αλεύρι σίτου. Είναι επομένως ένα πλήρως επεξεργασμένο προϊόν. Εχει τριμμένη φρυγανιά, φτιαγμένη από ξερό ψωμί, στην οποία προστίθεται δεξτρόζη, άρα ζάχαρη , στη συνέχεια αλάτι και πρόσθετα. Και έχει και τυρί. Αλλά, νομίζετε ότι τρώτε τυρί, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι ένα τυρί φτιαγμένο από λιωμένο αλάτι (ένα πρόσθετο τροφίμων που αναδιατάσσει τις πρωτεΐνες στο τυρί κατά την παρασκευή του), το οποίο είναι επομένως πιο κοντά σε ένα παρασκεύασμα τυριού»,τονίζει.
Στο τέλος, θα καταλήξετε με ένα 100% επεξεργασμένο προϊόν στο πιάτο σας, φτιαγμένο από συστατικά πολύ κακής ποιότητας.
«Θα καταλήξετε με ένα προϊόν που έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δεν είναι χορταστικό και είναι πολύ υψηλό σε σάκχαρα, αλάτι και άλλα, και είναι επίσης γεμάτο με πρόσθετα, όπως ενισχυτικά γεύσης. Όλα μοιάζουν με ένα πραγματικό χημικό εργοστάσιο», προειδοποιεί ο ειδικός.
Αν εξακολουθείτε να απολαμβάνετε αυτό το πιάτο, ποιο cordon bleu πρέπει να επιλέξετε;
Ο Δρ. Arnaud Cocaul αναφέρει ότι αν επιμένετε στο συγκεκριμένο πιάτο, προτιμήστε μια πιο υγιεινή εκδοχή του, αρκεί να μην το παρακάνετε, λέει προτείνοντας ένα συγκεκριμένο γαλλικό προϊόν από 100% φιλέτα κοτόπουλου. Το μυστικό επομένως είναι να κοιτάμε στις ετικέτες των συσκευασιών για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για πραγματικό φιλέτο κοτόπουλο κλπ.
Σε κάθε περίπτωση η πιο υγιεινή επιλογή είναι το cordon bleu που θα φτιάξετε στο σπίτι σας. Κοτόπουλο φιλέτο κατά προτίμηση βιολογικό, με ζαμπόν γαλοπούλας χωρίς πρόσθετα αντί για μπέικο τυρί επιλογής σας, αυγο και τριμμένη φτυγανιά για την κρούστα και ελαφρύ τηγάνισμα ή ακόμη καλύτερα ψήσιμο στον φούρνο.
«Αν ετοιμάσετε ένα σπιτικό cordon bleu, θα είναι πάντα καλύτερο», επιβεβαιώνει ο διατροφολόγος. «Το χειρότερο cordon bleu θα είναι πάντα το βιομηχανικό προϊόν, το οποίο παραμένει ένα υπερεπεξεργασμένο προϊόν. Γι' αυτό το λόγο το απαγορεύουμε όποτε είναι δυνατόν», καταλήγει ο διατροφολόγος.