
Μετά την επιτυχημένη υιοθέτηση υπερ-υπερηχητικών πυραύλων κρουζ και υπερ-υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης (glide vehicle), η Κίνα επίδειξε εντυπωσιακή πρόοδο στις υπερ-υπερηχητικής πτήσεις, πραγματοποιώντας επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του υπερ-υπερηχητικού οχήματος Feitian 2.
Κινητήρας από το Μέλλον
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο NPU στην βορειοδυτική Κίνα. Η δοκιμή αυτή αποτελεί ένα τρομερό επίτευγμα για την πρόοδο της χώρας στον τομέα των κινητήρων strutjet (RBCC), ίσως τον πιο προηγμένο τύπο κινητήρων στον κόσμο.
Η ερευνητική ομάδα του κινεζικού πανεπιστήμιου δήλωσε πως η δοκιμή αποτέλεσε την πρώτη επιτυχημένη απόκτηση πτητικών δεδομένων για κινητήρα τύπου strutjet που λειτουργεί με προωθητικό καύσιμο κηροζίνης-υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Ο κινητήρας που συμμετείχε στην δοκιμή είναι πραγματικά υπερσύγχρονος. Οι Κινέζοι τέσταραν διάφορες δυνατότητες κατά την διάρκεια της πτήσης, όπως την σωστή λειτουργία της εισαγωγής αέρα του κινητήρα (η οποία είναι σχεδιασμένη να αλλάζει σχήμα) και την αυτόνομη πτήση του πειραματικού οχήματος (Feitian 2) που έφερε τον κινητήρα.
Όπως προαναφέραμε, ο κινητήρας αυτός δοκιμάστηκε στην πειραματική και επαναχρησιμοποίηση πλατφόρμα Feitian 2, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για την δοκιμή προηγμένων υπερ-υπερηχητικών συστημάτων προώθησης. Η πρώτη χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2022.
Ο κινητήρας τύπου strutjet που δοκίμασαν οι Κινέζοι υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα των υπερ-υπερηχητικών πτήσεων. Με το καινοτόμο προωθητικό καύσιμό του, το οποίο αποτελεί έναν συνδυασμό κηροζίνης και υπεροξείδιο υδρογόνου, λέγεται πως θα επιδεικνύει εντυπωσιακή αποδοτικότητα καυσίμου και πολύ χαμηλό συνολικό βάρος.
Όταν γίνει πλήρως επιχειρησιακός, ο επαναστατικός κινητήρας strutjet της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε πολιτικές εφαρμογές. Για παράδειγμα θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε επαναχρησιμοποιήσιμα υπερ-υπερηχητικά στρατιωτικά drones, υπερ-υπερηχητικές κατασκοπευτικές πλατφόρμες ή ακόμη και σε επιβατικά αεροπλάνα.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς, ο κινεζικός στρατός θα μπορούσε να είναι ένας από τους πρώτους που θα υιοθετήσει έναν τόσο καινοτόμο κινητήρα. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο θα μπορούσε να εγκαταστήσει τον υπό ανάπτυξη κινητήρα strutjet του σε έναν από τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ του, όπως τους τύπους: DF-100, YJ-21, Sky-2 κλπ.
Θεωρητικά, ο κινητήρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στα υπό ανάπτυξη υπερ-υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης των Κινέζων, συμπεριλαμβανομένου του DF-ZF που συναντάται στον βαλλιστικό πύραυλο DF-17.