
Στο Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή, υπό την προεδρία του πρώην αξιωματικού ψυχολογικού πολέμου του Πενταγώνου, Μ.Ρούμπιν, η Τουρκία παρομοιάστηκε με Δούρειο Ίππο στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ.
Το πιο σοβαρό όμως ήταν δήλωση Έλληνα διπλωμάτη του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με αυτό. Ο διπλωμάτης μας αποκάλυψε ότι Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, το έργο υποθαλάσσιου καλωδίου υπόκειται σε τουρκική παρέμβαση.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα στην Ανατολική Μεσόγειο, για να δώσουν λύση σε όλα τα προβλήματα στην περιοχή .
Το «Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή», υπό τον συντονιστή του αξιωματικού ψυχολογικού πολέμου του Πενταγώνου, Μ.Ρούμπιν, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 23 Μαΐου με τη συμμετοχή διπλωματών από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Στο φόρουμ αναφέρθηκε ότι οι ισορροπίες και οι στρατηγικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώθηκαν μετά την δολοφονική επίθεση που οργάνωσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι η ανάγκη για εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, ιδίως με Ελλάδα και Κύπρο έγινε πιο εμφανής, στο άξονα με Ισραήλ και ΗΠΑ.
Η κατάργηση των μετρητών ξεκινά! Ενοίκια μόνο με τράπεζα, αλλιώς πρόστιμα-φωτιά
Το πάνελ συζήτησε τον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές της για την «Γαλάζια Πατρίδα».
Ο Ρούμπιν χαρακτήρισε την Άγκυρα ιμπεριαλιστική δύναμη. Επέστησε την προσοχή στην στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Ρούμπιν αναρωτήθηκε: «Τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ για την Τουρκία;» και είπε: «Έχουμε έναν λεγόμενο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που κάνει ναυτικές συμφωνίες με ισλαμιστές στη Λιβύη και απειλεί τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, αυτή η χώρα είναι σαν Δούρειος Ίππος».
Η διευθύντρια του τμήματος Μέσης Ανατολής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Άντρια Πετράνι, παραπονέθηκε ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα μπλοκάρει έργα στην περιοχή.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να εκφοβίσουν την Chevron και την ExxonMobil.
Ο Φοίβος Γεωργάκης, Διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε: «Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν το επιτρέψουμε αυτό, η Τουρκία θα μπορούσε να μπλοκάρει όχι μόνο τα καλώδια φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας, παραλύοντας τη συνεργασία στην περιοχή. Με αυτή την ιμπεριαλιστική στάση στη θάλασσα, η Τουρκία εμποδίζει την αλληλεξάρτησή μας και το μέλλον μας”.
Έρχεται χάος-Ο Νετανιάχου δημιουργεί τετελεσμένα! 450.000 στρατιώτες κινητοποιούνται, τι σχεδιάζει το Ισραήλ;
Ο Έλληνας διπλωμάτης συνέχισε τα λόγια του ως εξής: «Όταν η Αμερική στέκεται σταθερά στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπουμε τα αποτελέσματα. Αλλά αν διστάσει, τότε η Τουρκία γίνεται πιο επιθετική. Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, το έργο υποθαλάσσιου καλωδίου υπόκειται σε τουρκική παρέμβαση.
Ωστόσο, όταν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Chevron απέκτησαν άδεια στα νότια της Κρήτης, η Τουρκία δεν αντέδρασε. Αυτό είναι το αποτρεπτικό αποτέλεσμα της αμερικανικής παρέμβασης».
Οι διπλωμάτες τόνισαν ότι η Κρήτη είναι η μόνη ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και δήλωσαν ότι αυτή η περιοχή είναι ένα κρίσιμο σημείο για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Ρούμπιν ρώτησε τους ομιλητές για τις απόψεις τους σχετικά με τις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και ρώτησε πώς αξιολογούν το Ιράν, τη ΧΑΜΑΣ και την Τουρκία.
Η κ, Πετράνι απάντησε λέγοντας: «Ο πλησιέστερος και πιο σταθερός δημοκρατικός γείτονάς μας είναι το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει ζωτική σημασία για την έννοια της ασφάλειάς μας όσον αφορά τις κοινές αξίες. Υπάρχει πραγματική συνεργασία, όχι μόνο διπλωματικές δηλώσεις, αλλά μια συγκεκριμένη συμμαχία που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Ο Έλληνας διπλωμάτης Γεωργάκης δήλωσε επίσης: «Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου έφεραν μια παύση, αλλά η συνεργασία μας δεν περιορίζεται στον πολιτικό διάλογο. Διεξάγουμε επίσης ολοκληρωμένη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στις ενεργειακές υποδομές και στις κοινές αξίες. Μοιραζόμαστε τα ίδια στρατηγικά συμφέροντα και δημοκρατικές αξίες, και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί στην περιοχή».
Η Δύση ρίχνει λάδι στη φωτιά! Ελεύθερα χτυπήματα στην Ρωσία και απειλές για παγκόσμια κλιμάκωση
Στην ομιλία του, ο Γεωργάκης υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συνεχίζουν να αποτελούν μέρος ενός ευρέος άξονα σταθερότητας, ασφάλειας και συνδεσιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτείνεται από την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.
Ο Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτή η συνεργασία συνδέεται επίσης με ευρύτερες γεωοικονομικές τάσεις, λέγοντας: «Το 3+1 δεν είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία. Συνδέεται άμεσα με στρατηγικές συνδεσιμότητας όπως το IMEC, το οποίο ανακοινώθηκε στο Νέο Δελχί λίγο πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Το έργο του IMEC στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της συνδεσιμότητας βασίζεται επίσης σε κοινές αρχές. Το 3+1 βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου στον διάδρομο IMEC. Και οι δύο είναι σημαντικοί πυλώνες του ευρύτερου οράματος».
Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα χώρες με υποβρύχια και χερσαία καλώδια είναι 1.208 χλμ., εκ των οποίων τα 898 χλμ. αφορούν το τμήμα Κρήτης – Κύπρου.
Το μήκος της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις τρεις χώρες με υποβρύχια και χερσαία καλώδια είναι 1.208 χλμ., εκ των οποίων τα 898 χλμ. αφορούν το τμήμα Κρήτης – Κύπρου. Η μεταφορική ισχύς του είναι στα 1.000 MW (Μεγαβάτ), η τάση είναι στα 500 Kv και το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων φτάνει και τα 3.000 μέτρα. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι στα 1,9 δισ. ευρώ.
Εδώ, Ελλάδα και η Κύπρος ισχυροποιούνται γεωπολιτικά σε μια περιοχή η οποία είναι αντιμέτωπη με τέτοιες προκλήσεις τόσο από τη μεριά της Τουρκίας όσο και από άλλους αστάθμητους παράγοντες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σε όλα αυτά φυσικά, αντιτίθεται το καθεστώς Ερντογάν, που έχει χαράξει δυτική ΑΟΖ πάνω σε θαλάσσιες περιοχές που δεν είναι φυσικά τουρκικές, και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν.
Οι λεκτικές απειλές και τα σχέδια Τουρκίας και Λιβύης, είναι απλά προπέτασμα καπνού σε εγκεκριμένα σχέδια μεταφοράς πολύτιμης ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Αίγυπτο στην Ευρώπη, για τις οποίες οι Τούρκοι δεν μπορούν και δεν θα κάνουν οτιδήποτε εναντίον τους.