
Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου 2025, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 880 ευρώ μεικτά, έναντι των 830 ευρώ που ίσχυαν προηγουμένως. Κατά συνέπεια, και το ύψος του επιδόματος αδείας αυξήθηκε, φτάνοντας στα 589,41 ευρώ από 556,05 ευρώ που ήταν το προηγούμενο ποσό. Βάσει της νομοθεσίας, ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται ετήσια άδεια με πλήρεις αποδοχές. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια το αργότερο μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος του εργαζομένου.
Ειδικά για τη θερινή περίοδο, η άδεια οφείλει να δοθεί στο 50% του προσωπικού κάθε επιχείρησης μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ης Σεπτεμβρίου. Το αντίστοιχο επίδομα αδείας καταβάλλεται είτε ολόκληρο με την έναρξη της άδειας είτε σε δόσεις, παράλληλα με τις αποδοχές του διαστήματος της άδειας.
Πώς υπολογίζεται
Το επίδομα αντιστοιχεί στο σύνολο των τακτικών αποδοχών που λαμβάνει ο εργαζόμενος κατά την άδεια και περιορίζεται σε συγκεκριμένα όρια. Για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν μπορεί να ξεπερνά τις αποδοχές 15 ημερών. Για τους εργαζόμενους που πληρώνονται με ημερομίσθιο, ποσοστά ή με άλλο τρόπο, το όριο είναι οι αποδοχές 13 ημερών.
Αναλυτικότερα, όποιος πληρώνεται με μηνιαίο μισθό, δικαιούται το μισό του μηνιαίου ποσού ως επίδομα αδείας. Αντίστοιχα, όποιος πληρώνεται με ημερομίσθιο, λαμβάνει 15 ημερομίσθια.
Δεν δικαιούνται επίδομα αδείας όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ και λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Το επίδομα αφορά αποκλειστικά εργαζόμενους που βρίσκονται σε ενεργή εργασιακή σχέση.
Τμηματική λήψη της άδειας
Μέχρι σήμερα, βάσει νόμου, η άδεια έπρεπε να λαμβάνεται από τον εργαζόμενο αδιαίρετη, σε μία περίοδο, ενώ με αίτημα του εργαζομένου ήταν δυνατή η κατάτμηση του χρόνου αδείας, ωστόσο έπρεπε οι 2 εβδομάδες να λαμβάνονται συνεχόμενα.
Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να αιτηθεί επιμερισμό της άδειάς του σε περισσότερα χρονικά διαστήματα, εφόσον το επιθυμεί. Π.χ. θα μπορεί να λάβει την ετήσια άδειά του τμηματικά σε 4 διαφορετικές περιόδους εντός του ίδιου έτους αν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Η χρονική περίοδος λήψης της αδείας επιλέγεται σε συνεννόηση με τον εργοδότη.