Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνο κρέας από απειλούμενα είδη καρχαρία πωλείται online

Κρέας καρχαρία από απειλούμενα είδη, ορισμένα εκ των οποίων έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων, πωλείται online και στην αμερικανική αγορά, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους στις αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 29 προϊόντα καρχαρία. Τα 19 ήταν φιλέτα που αγόρασαν από φυσικά καταστήματα. Τα υπόλοιπα 10 ήταν προϊόντα που πωλούνταν online ως τζέρκι (jerky), δηλαδή ως κρέας καρχαρία τεμαχισμένο σε λωρίδες και αποξηραμένο.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων στην επιστημονική επιθεώρηση  Frontiers in Marine Science. Όπως αναφέρουν, το 31% των προϊόντων που εξέτασαν προέρχονταν από απειλούμενα ή εξαιρετικά απειλούμενα είδη, όπως:

  • Ο μεγάλος σφυροκέφαλος (λέγεται και μεγαλοζύγαινα)
  • Η κτενοζύγαινα (είναι είδος σφυροκέφαλου καρχαρία)
  • Ο ρυγχοκαρχαρίας (ή μάκο), συμπεριλαμβανομένου του μακρυπτέρυγου

Πολλά άλλα προϊόντα προέρχονταν από ευάλωτα ή σχεδόν απειλούμενα είδη, όπως ο κοντόφτερος καρχαρίνος ή ο κίτρινος καρχαρίας.

Δεν το αναγράφουν

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα που εξετάσθηκαν (τα 27 από τα 29), δεν ανέφεραν από ποιον ακριβώς καρχαρία προέρχονταν. Όσον αφορά τα δύο που ανέφεραν το είδος, το ένα είχε λανθασμένη αναφορά. Με άλλα λόγια, μόνο το 1 από τα 29 προϊόντα είχε ορθή σήμανση.

Το κρέας καρχαρία από φυσικά καταστήματα αγοράσθηκε σε Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα, Τζώρτζια και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνον στο ότι τίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο η ζωή απειλουμένων ειδών. Μπορεί να υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία.

Και αυτό διότι ορισμένα είδη, όπως ο ρυγχοκαρχαρίας που αλιεύεται σε τροπικά νερά, έχει βρεθεί ότι περιέχει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως:

  • Ο υδράργυρος
  • Ο μεθυλυδράργυρος
  • Το αρσενικό

Οι ουσίες αυτές σχετίζονται με σοβαρά νευρολογικά και αναπτυξιακά προβλήματα, λένε οι επιστήμονες.

«Όταν οι καταναλωτές προμηθεύονται κρέας καρχαρία με λανθασμένη ετικέτα, είναι αδύνατον να γνωρίζουν τι καταναλώνουν και τι κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν για την υγεία τους», εξηγούν.

Tags
Back to top button