
Η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή «1566», αφορά όλα τα ζητήματα υγείας, τα φάρμακα και τα ραντεβού με γιατρούς, εκτός από το ΕΚΑΒ.
«Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα λειτουργίας, έγιναν 3.000 κλήσεις. Έκανε την καλύτερη έναρξη τηλεφωνικής γραμμής που έχει γίνει ποτέ. Μπορείς να καλείς δωρεάν στον τετραψήφιο αριθμό 1566για να κλείσεις ραντεβού σε κέντρο υγείας, για να κλείσεις ραντεβού με γιατρό του ΕΟΠΥΥ, για να βρεις το φάρμακο που θέλεις, για να πάρεις φάρμακα υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ και για οτιδήποτε άλλο θέλεις εκτός από το ΕΚΑΒ. Το 166 δηλαδή δεν καταργείται», εξήγησε ο κ.Γεωργιάδης.
Για την κατ οίκον διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τον ΕΟΠΥΥ:
«Το εγχείρημα της κατ΄ οίκον διανομής φαρμάκου, ως εγχείρημα logistics είναι τεράστιο. Έχουμε 140 χιλιάδες δυνητικά δικαιούχους. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που όμως όταν θα «ρολάρει» θα έχουμε πραγματικά λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, που είναι η ταλαιπωρία στις ουρές του ΕΟΠΥΥ», είπε στη συνέχεια ο υπουργός.
«Τις μέρες ειδικά που φεύγουν για διακοπές, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αυτές τις είκοσι μέρες, το κατ΄ οίκον κάνει περίπου 33 χιλιάδες παραδόσεις. Ζητώ προσωπικά συγνώμη από τον οποιονδήποτε ασθενή που ταλαιπωρείται έστω και λίγο. Η δικιά μου προσπάθεια είναι να μειώσω στο ελάχιστο δυνατό την όποια ταλαιπωρία», πρόσθεσε.
Για το νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του ασθενή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ:
«Είναι άλλη μια ιδέα που είχα, ξεκίνησε τη Δευτέρα και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάθε μέρα που περνάει, στέλνουμε περίπου 2.000 με 2.500 μηνύματα σε ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο. Σου έρχεται στο κινητό ένα μήνυμα ανωνυμοποιημένο και απαντάς σε ερωτήσεις multiple choice. Ρωτάμε τα πάντα. Αν είχε σεντόνι, αν είχε χαρτί τουαλέτας, αν ήταν καθαρό, αν μπήκες γρήγορα, αν ερχόταν ο νοσηλευτής, αν βρήκες το φάρμακο, αν καθυστέρησες, αν σου άρεσε ο χώρος, αν ήταν ανακαινισμένος», εξήγησε ο κ.Γεωργιάδης.
«Ήδη έχουμε λάβει τις πρώτες 1.200 απαντήσεις σε δυο μέρες. Από την ώρα που παίρνεις το μήνυμα, έχεις 7 μέρες περιθώριο για να απαντήσεις. Καλώ όλους τους ασθενείς που θα λάβουν το SMS να απαντήσουν. Μέχρι σήμερα, η εικόνα που έχουμε για τα νοσοκομεία είναι από πάνω προς τα κάτω. Είναι ο Υπουργός που ρωτά τον Διοικητή, ο Διοικητής τον Διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, ο Διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας την Διευθύντρια νοσηλευτικής και ούτω καθεξής. Τώρα θέλουμε να πάρουμε την εικόνα από κάτω προς τα πάνω. Φτιάξαμε αυτό το εργαλείο, σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, για να σας δώσουμε φωνή», είπε επίσης.