
Ένα γρήγορο σπρώξιμο. Ένα απόσπασμα δευτερολέπτου που θα κυριαρχούσε στις ειδήσεις των ΗΠΑ για μέρες προβλήθηκε στη Γαλλία μόλις 24 ώρες και μετά εξαφανίστηκε, όπως γράφει το αμερικανικό CNN και εξηγεί: «Ένα viral βίντεο εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο που έδειχνε τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, να τον σπρώχνει στο πρόσωπο την ώρα που ετοιμαζόταν να κατέβει από το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βιετνάμ».
Μήπως επειδή ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, μιλούσε για τις οικονομικές προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλουν οι Γάλλοι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί σύντομα; Ή επειδή συνελήφθησαν πρόσφατα άνθρωποι σε μια σειρά από απαγωγές;
Πιθανότατα, ανέδειξε ένα πολιτισμικό χάσμα μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλοσφαίρας – μια μακροχρόνια γαλλική πεποίθηση ότι η ιδιωτική ζωή των πολιτικών πρέπει να προστατεύεται.
Αυτή η παράδοση τήρησης μυστικών κράτησε κρυφή για χρόνια την εξώγαμη κόρη του προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν. Σήμαινε επίσης μια λεπτή σιωπή γύρω από άλλες αμφιλεγόμενες προσωπικές ζωές, όπως εκείνου του διαβόητου γυναικά Ντομινίκ Στρος Καν.
Η σύλληψη του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη το 2011 τερμάτισε απότομα την πολιτική του σταδιοδρομία, την ώρα που αναδεικνυόταν ως κορυφαίος υποψήφιος για την προεδρία.
Οι ίδιοι άγραφοι κανόνες ήρθαν στην επιφάνεια το 2014, όταν το περιοδικό Closer δημοσίευσε φωτογραφίες του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ – με κράνος μοτοσικλέτας – να φτάνει στο διαμέρισμα ενός φίλου του, όπου φέρεται να συναντούσε την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ. Εκείνη την εποχή, η Γκαγιέ ήταν η κοπέλα του, παρόλο που είχε ακόμη μια σύντροφο, τη Βαλερί Τριερβελέρ.
Η ιστορία προκάλεσε αναστάτωση, αλλά το γραφείο του Ολάντ καταδίκασε την «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» και τα μέσα ενημέρωσης υποχώρησαν σύντομα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ολάντ αντιμετώπισε μόνο μία ερώτηση για την προσωπική του ζωή και την απέκρουσε με την παρατήρηση: «Οι ιδιωτικές υποθέσεις αντιμετωπίζονται ιδιωτικά», φιμώνοντας το πλήθος των Γάλλων δημοσιογράφων και αφήνοντας εμβρόντητους τους ξένους ρεπόρτερ.
«Είναι αλήθεια ότι δεν το κάναμε μεγάλο θέμα»
Έτσι, όταν άρχισε να κυκλοφορεί το βίντεο με τους Μακρόν, η αρχική αντίδραση των μέσων ενημέρωσης ήταν γρήγορη αλλά βραχύβια. Τα γαλλικά πρακτορεία έπαιξαν το κλιπ σε επανάληψη, το ανέλυσαν εν συντομία και συνέχισαν.
«Με την πάροδο του χρόνου, αυτού του είδους οι προσωπικές ιστορίες έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθούν από ό,τι ήταν πριν από 30 ή ακόμη και 20 χρόνια», δήλωσε ο Τιερί Αρνό, διεθνής ανταποκριτής και βετεράνος δημοσιογράφος στο BFMTV.
«Είναι αλήθεια ότι δεν το κάναμε μεγάλο θέμα, αλλά είναι βαθιά ενοχλητικό για τον Μακρόν. Εισβάλλεις στην προσωπική στιγμή ενός ζευγαριού και είναι άβολο, τόσο για τον ίδιο όσο και για όσους παρακολουθούν».
Η σχέση του Μακρόν με την Μπριζίτ ήταν πάντα αντισυμβατική. Γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν μόλις 15 ετών και εκείνη ήταν η καθηγήτρια θεάτρου του σε ιδιωτικό σχολείο. Εκείνη ήταν 24 χρόνια μεγαλύτερη, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.
Αυτό που ξεκίνησε ως καθοδήγηση εξελίχθηκε σε κάτι βαθύτερο, και όταν ο Μακρόν αποφοίτησε, είχε ορκιστεί να την παντρευτεί μια μέρα. «Ό,τι κι αν κάνεις, θα σε παντρευτώ», φέρεται να της είπε ως έφηβος.
Ειδικός στη γλώσσα του σώματος καταρρίπτει τις δικαιολογίες για το χαστούκι της Μπριζίτ στον Μακρόν! Δεν πρόκειται για μια αθώα σκηνή
Η ιστορία τους χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογικό υλικό το 2017, έκαναν σκοπό τους να δημοσιοποιήσουν τη σχέση τους, ποζάροντας σε γαλλικά περιοδικά και περιγράφοντας τον γάμο τους ως γιορτή μιας άτυπης αλλά αγαπημένης σύγχρονης οικογένειας. Οι όποιοι επικριτές χαρακτηρίστηκαν μισογύνηδες.
«Στην αρχή ήταν ένα παράσημο τιμής, ένα ιδιαίτερο είδος γοητείας που προσέθετε στην εικόνα του (Μακρόν) ότι είναι τολμηρός τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά. Ερωτεύτηκε τη δασκάλα του ως έφηβος και την κυνήγησε, ό,τι κι αν συνέβαινε. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η εικόνα διαβρώθηκε», δήλωσε ο Αρνό.
Μετά το περιστατικό με το σπρώξιμο στο Βιετνάμ, το ζευγάρι επέδειξε δημόσια ενότητα το ίδιο βράδυ, περπατώντας χέρι-χέρι στους δρόμους του Ανόι, σε μια σαφή προσπάθεια να καταπνίξει τις όποιες φήμες για ενδοοικογενειακή διχόνοια.
Όμως, η γραμμή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θολώνει.
Παραδοσιακά, το Μέγαρο των Ηλυσίων διατηρεί μια αυστηρή πολιτική που δεν σχολιάζει ποτέ φήμες ή την προσωπική ζωή πολιτικών. Ωστόσο, με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εκστρατειών παραπληροφόρησης παρασύρονται σε αυτές τις προσωπικές διαμάχες, αμφισβητώντας αυτή την επί μακρόν κρατούσα στάση.
Τον Μάρτιο, η συντηρητική σχολιάστρια, Candace Owens, αναβίωσε μια παράλογη θεωρία συνωμοσίας με ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «Είναι η πρώτη κυρία της Γαλλίας άνδρας;».
Προωθούμενη ευρέως στο X, η Owens το χαρακτήρισε «πιθανότατα το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην πολιτική ιστορία». Έκτοτε, η Owens έχει δημιουργήσει πολλά βίντεο σχετικά με την Μπριζίτ Μακρόν για τα 4 εκατομμύρια συνδρομητές της στο YouTube.
Αν και οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και η Μπριζίτ Μακρόν έχει μηνύσει επιτυχώς δύο Γαλλίδες για τη διάδοσή τους, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου.
Σε μια εκδήλωση στο Παρίσι τον Μάρτιο του 2024, ο Μακρόν αντιμετώπισε κατά μέτωπο τη φήμη λέγοντας ότι το χειρότερο μέρος του να είσαι πρόεδρος είναι να πρέπει να αντιμετωπίζεις «τις ψευδείς πληροφορίες και τις κατασκευασμένες ιστορίες».
«Οι άνθρωποι καταλήγουν να τις πιστεύουν και αυτό διαταράσσει τη ζωή σου, ακόμη και στις πιο προσωπικές σου στιγμές», είπε ο Μακρόν.
Τα λόγια του τώρα μοιάζουν προφητικά, με τον κόσμο να κάνει εικασίες για μια βαθιά προσωπική στιγμή που ίσως δεν μας επιτραπεί ποτέ να μάθουμε τι τελικά συνέβη.