Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γιατί η Ρωσία αναγνώρισε τώρα τους Ταλιμπάν σαν κυβέρνηση

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία.

Οι ΗΠΑ λίγο πριν τη λήξη της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξαν σε συμφωνία με τους άσπονδους εχθρούς τους στο Αφγανιστάν για να αναλάβουν οι δεύτεροι τη διακυβέρνηση της χώρας. Στη συνέχεια ακολούθησε η επεισοδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2021 επί προεδρίας Μπάιντεν και έκτοτε άτυπα η Δύση αναγνώρισε τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, αυτό δεν γινόταν επίσημα. Η Μόσχα λοιπόν, επέλεξε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση για πολιτικούς λόγους, αλλά και για ζητήματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ώστε να απελάσει Αφγανούς μετανάστες. Αυτό συμβαίνει, επειδή μετά την προσφυγική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 2015, η ΕΕ αναθεώρησε τους νόμους για το μεταναστευτικό.

Χώρες όπως το Αφγανιστάν σταμάτησαν να θεωρούνται εμπόλεμες ζώνες, με αποτέλεσμα όσοι κάτοικοι το εγκαταλείπουν να μην έχουν καθεστώς πρόσφυγα, αλλά μετανάστη.

Σε περίπτωση που η Γερμανία πετύχαινε τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν -πριν την κίνηση της Ρωσίας-, θα γινόταν η πρώτη χώρα που θα αναγνώριζε την ισλαμική κυβέρνηση, με την ηγεσία του Αφγανιστάν να στρέφεται στη Δύση για βοήθεια.

Η Ρωσία αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν – Η πρώτη χώρα που αποδέχεται Αφγανό πρεσβευτή στη Μόσχα

Πέρα από το «μπλόκο» που έβαλε η Ρωσία με την αναγνώρισή που προσέφερε, φέρεται να προχώρησε στην απόφαση της και για λόγους ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία (πχ το μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα) με το παρακλάδι του ISIS, το ISIS-Κ που σημαίνει «Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν» να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η συγκεκριμένη οργάνωση δραστηριοποιείται μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν, στον περίφημο «δρόμο του οποίου». Φαινομενικά, διαμηνύει ότι θέλει να αναβιώσει την ιστορική επαρχία του Χορασάν, που δημιουργήθηκε από το Περσικό κράτος των Σασσανιδών τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στην πραγματικότητα όμως δραστηριοποιείται στο εμπόριο ναρκωτικών και πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις σε όποιο κράτος προσπαθεί να την εμποδίσει.

Λόγω της στενής στρατιωτικής συνεργασίας Μόσχας-Τεχεράνης, η Ρωσία έχει γίνει στόχος της συγκεκριμένης οργάνωσης και παρά τις ειδικές μονάδες που έστειλε στο Ιράν, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Επομένως, η αναγνώριση των Ταλιμπάν που μάχονται το ISIS-Κ λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων εξυπηρετεί τη Ρωσία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Γερμανία: Συμμαχία με τους Ταλιμπάν για τη διευκόλυνση των απελάσεων

Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο επεκτείνει την επιρροή της σε άλλα κράτη, ιδιαίτερα σε μέρη που μέχρι πρότινος υπήρχε έντονη αμερικανική παρουσία που δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Έτσι, η Μόσχα ξεκίνησε να εξάγει εμπορεύματα στο Αφγανιστάν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε εκπροσώπους των Ταλιμπάν να συμμετάσχουν στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το κορυφαίο συνέδριο του Κρεμλίνου.

Tags
Back to top button