
Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα όσον αφορά αυτούς τους πόρους και η Γροιλανδία δείχνει να είναι η λύση...
Η Γροιλανδία φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο.
Αποτελούν σημαντικά συστατικά για ηλεκτρικά οχήματα, ισχυρούς μαγνήτες, προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια, smartphones, οθόνες τηλεοράσεων και πολλά άλλα προϊόντα.
Η κυριαρχία της Κίνας σε κρίσιμα ορυκτά στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έγινε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις πρόσφατες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τη διευκόλυνση μιας διαδικασίας μεταφοράς σπάνιων γαιών στην Αμερική.
Έτσι, τα κοιτάσματα της Γροιλανδίας εξετάζονται ως εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να μειώσει τον ασφυκτικό έλεγχο της Κίνας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας της Γροιλανδίας Amaroq Minerals Ltd., Ελντουρ Ολαφσον, λέει ότι η εταιρεία συγκέντρωσε πρόσφατα 45 εκατομμύρια λίρες από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές και βρίσκεται σε συζητήσεις με ορισμένους κρατικούς οργανισμούς στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
"Είναι σημαντικό όταν δραστηριοποιείσαι στη Γροιλανδία από πού αναζητάς αυτούς τους επενδυτές, διότι γεωπολιτικά είναι επίσης σημαντικό να έχεις την υποστήριξη της Ευρώπης, της Δανίας, της Ισλανδίας, πες το Σκανδιναβικές χώρες, όπως μου αρέσει να λέω, και των ΗΠΑ", λέει ο Ολαφσον, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται ένα ορυχείο χρυσού που άνοιξε πρόσφατα στη Νότια Γροιλανδία.
Ανοιχτό για επιχειρήσεις, αλλά όχι προς πώληση
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναλάβει το ενδιαφέρον του να πάρει τον έλεγχο του πλούσιου σε ορυκτά αρκτικού νησιού που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, ο οποίος εξελέγη νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με το νησί ήταν ασεβείς και ότι η Γροιλανδία "δεν θα είναι ποτέ, μα ποτέ ένα κομμάτι ιδιοκτησίας που μπορεί να αγοραστεί από οποιονδήποτε".
Ωστόσο, η Γροιλανδία προσβλέπει στις επενδύσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ με την ελπίδα ότι χάρη σε αυτές θα αποκτήσει περισσότερα ορυχεία την επόμενη δεκαετία.
Η Νάγια Ναθανίλσεν, υπουργός Επιχειρήσεων και Ορυκτών Πόρων της Γροιλανδίας, λέει ότι η Γροιλανδία έχει δει ενδιαφέρον από την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών (EXIM) των ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ για τα μεταλλευτικά της έργα.
"Για εμάς, ήταν πρόβλημα ο προστατευτισμός με την κυριαρχία της Κίνας να εισέλθουμε πραγματικά στις αγορές", λέει ο Ναθανίλσεν.
"Προσπαθήσαμε να επιμείνουμε στη σημασία της δημιουργίας αλυσίδων εφοδιασμού που προέρχονται από χώρες με παρόμοιο πνεύμα, από σταθερές δημοκρατίες όπως η Γροιλανδία, και να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού".
Από τη συζήτηση για την απόκτηση της Γροιλανδίας και του τεράστιου ορυκτού πλούτου της, μέχρι την παρακίνηση της Ουκρανίας για ορυκτά με αντάλλαγμα τη βοήθεια για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής, ο Τραμπ έχει καταστήσει τις πρώτες ύλες της σύγχρονης ζωής πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.
Ο Γκρέισλιν Μπασκαραν, διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας κρίσιμων ορυκτών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), λέει ότι υπάρχει "αυξανόμενη οπλοποίηση των κρίσιμων ορυκτών" από την Κίνα σε έναν παγκόσμιο αγώνα για την εξασφάλιση νέων κοιτασμάτων.
"Όταν οι εταιρείες εξόρυξης πηγαίνουν να αποφασίσουν, το νούμερο ένα πράγμα που εξετάζουν είναι τα οικονομικά στοιχεία του έργου. Και ένας από τους παράγοντες που περιπλέκουν τη Γροιλανδία είναι ότι το 80% της Γροιλανδίας βρίσκεται κάτω από πάγο, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος της εκσκαφής και της πρόσβασης στους πόρους μπορεί να είναι υψηλότερο από ό,τι σε άλλα μέρη", λέει ο Μπασκαράν.
Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν τους πόρους, αλλά έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της εξόρυξης του ορυκτού πλούτου της Γροιλανδίας λόγω του σκληρού κλίματος της περιοχής.