Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη αποκαλύπτει την «επικίνδυνη» τροφή που προστατεύει από καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2

Για πολλά χρόνια, τα σπορέλαια όπως το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο (canola) και το σησαμέλαιο, θεωρούνταν «τοξικά» προϊόντα, ακατάλληλα για την κουζίνα και ιδανικά περισσότερο ως καθαριστικά.

Ωστόσο, μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, φαίνεται πως ανατρέπει όσα πιστεύαμε. Τα ευρήματα δείχνουν πως υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2, λόγω της μειωμένης φλεγμονής.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, το λινολεϊκό οξύ είναι ένα από τα βασικά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βρίσκεται σε αφθονία στα σπορέλαια, τα οποία προέρχονται από τους σπόρους φυτών. Παρότι στο παρελθόν κατηγορήθηκαν για την προαγωγή φλεγμονών και μεταβολικού κινδύνου, τα νέα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Kevin C. Maki από το Indiana University, η έρευνα βασίστηκε σε δείγματα αίματος από 1.900 άτομα και όχι σε ερωτηματολόγια διατροφής, κάτι που την καθιστά πιο αξιόπιστη από προηγούμενες μελέτες παρατήρησης.

«Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα τους εμφάνιζαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής και καλύτερους δείκτες γλυκόζης και μεταβολισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τις θετικές ενδείξεις, πολλοί ειδικοί συνεχίζουν να προτείνουν μέτρο στη χρήση σπορελαίων. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Kerry Beeson, τα σπορέλαια είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, κάτι που παλαιότερα είχε συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6 προκαλεί ασθένειες.

Η ίδια προτείνει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση: «Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε σπορέλαια για το μαγείρεμα. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και ενισχύστε τη διατροφή σας με καλά λιπαρά όπως ωμέγα-3, από ψάρια, λιναρόσπορο, chia και καρύδια».

Tags
Back to top button