
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός τόνισε:
«Με ρωτήσατε για το ζήτημα των Eurofighter. Θα σας πω ευθέως ότι δεν είναι η δουλειά ενός Πρωθυπουργού, φιλοξενούμενου σε μία μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία, να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίον η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων.
Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μια, θα σας έλεγα, κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι λογικό, το οποίο κατανοεί και ο Καγκελάριος, και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του σχετικού Κανονισμού SAFE, όταν αυτό συζητηθεί σε επίπεδο των αρμοδίων Υπουργών»
Τι είχε αναφέρει ο Γερμανός καγκελάριος προ ημερών για τα Eurofighter
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο νέος Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς άφησε ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παροχής Eurofighter προς την Τουρκία, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Άγκυρα.
Κατά τις κοινές δηλώσεις του στις 9 Μαϊου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στην έδρα της συμμαχίας, πριν από λίγο, ανέφερε μάλιστα ότι η Τουρκία αποτέλεσε θέμα στη διάρκεια του γεύματός τους.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το εάν η Τουρκία μπορεί να περιληφθεί στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα ο Φρίντριχ Μερτς δεν απάντησε, ωστόσο, ανέφερε ότι «ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουμε για το εάν θα πρέπει να παραδώσουμε μαχητικά αεροσκάφη προς την Τουρκία».
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε πως η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα εντός της συμμαχίας και ότι σύντομα θα αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν να την επισκεφθεί.
«Η Τουρκία προστατεύει μια περιοχή του ΝΑΤΟ, που έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, την υψηλότερη στρατηγική σημασία» σημείωσε για να προσθέσει ότι αποτελεί πολύτιμο, σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει αυτή την εταιρική σχέση εντός της συμμαχίας.
Διελκυστίνδα με την προμήθεια και τα εμπόδια
Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς είχε προ μηνών αποφασίσει να εμποδίσει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα και λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στη χώρα.
Ωστόσο περί τα μέσα Μαρτίου τουρκικά δημοσιεύματα σημείωναν την προθυμία ευρωπαϊκών κύκλων για προμήθεια στην Άγκυρα 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon
Τα δημοσιεύματα, που επικαλούνταν πηγές από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφεραν ότι το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, μετά το επίσημο αίτημα της Τουρκίας τον προηγούμενο μήνα, έστειλε την πρότασή του, η οποία φαίνεται να οδεύει προς υπογραφή σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο Βρετανικά Eurofighter προσγειώθηκαν σε στρατιωτική βάση της Άγκυρας μία κίνηση για την οποία δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση αλλά φαίνεται πως σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν ο έλεγχος και η επόπτευση των συγκεκριμένων μαχητικών από τουρκικό κλιμάκιο.
Στην παραγωγή των Eurofighter συμμετέχουν εκτός της Βρετανίας και η Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία και προκειμένου αυτά να πωληθούν πρέπει να υπάρχει η υπογραφή και των υπολοίπων τριών χωρών.