
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή της να υπογράψει σειρά συμφωνιών με τη Συρία, συνολικής αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούν επενδύσεις και εταιρικές συνεργασίες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση της συριακής οικονομίας, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο.
Το Ριάντ συγκαταλέγεται στους βασικούς υποστηρικτές της νέας συριακής ηγεσίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έπειτα από 14 χρόνια συγκρούσεων.
Συρία: Σχέδια για επενδύσεις με «άρωμα» Σαουδικής Αραβίας
Στη Δαμασκό αφίχθη πολυμελής σαουδαραβική αποστολή, αποτελούμενη από περίπου 150 εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό την ηγεσία του υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χάλεντ αλ Φάλεχ. Η αποστολή θα συμμετάσχει σε διμερές επενδυτικό φόρουμ, σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Επενδύσεων και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ αναμένεται η υπογραφή συμφωνιών και πρωτοκόλλων που, σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο, θα συμβάλουν άμεσα στην ανάπτυξη της Συρίας. Οι επενδύσεις, αξίας 21 δισεκατομμυρίων σαουδαραβικών ριάλ (περίπου 5,6 δισ. δολάρια), καλύπτουν στρατηγικούς τομείς όπως τα ακίνητα, οι υποδομές, οι επικοινωνίες και η πληροφορική, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ενέργεια και το εμπόριο.
Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Χάμζα αλ Μούσταφα, δήλωσε ότι στο φόρουμ θα υπογραφούν συνολικά 44 συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, συνολικής αξίας έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τη Δευτέρα, με το οποίο επισημοποιείται η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Δαμασκού, μετά την απομάκρυνση του Άσαντ. Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει την άρση των κυρώσεων τον Μάιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα. Ο τελευταίος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ τον Φεβρουάριο, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν δεσμευτεί να ρυθμίσουν το χρέος της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα, το οποίο εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, η νέα συριακή ηγεσία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθεια διατήρησης της εσωτερικής σταθερότητας. Πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στην επαρχία Σουάιντα, μεταξύ Δρούζων μαχητών και Βεδουίνων Σουνιτών, ανέδειξαν τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων. Η κατάσταση κλιμακώθηκε, με το Ισραήλ να προχωρά σε βομβαρδισμούς θέσεων των νέων συριακών αρχών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας της Δρούζικης μειονότητας και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.300 ανθρώπων, κυρίως Δρούζων. Κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, έπειτα από μία εβδομάδα συγκρούσεων.