Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο «φως» νέα στοιχεία για τους αστυνομικούς που άφησαν αβοήθητη την Κυριακή Γρίβα

Άγνωστες πτυχές της στυγερής δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της, αλλά και νέα στοιχεία για τις ευθύνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων που την άφησαν αβοήθητη στα χέρια των δολοφόνου της, έρχονται στο φως μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο δικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το δολοφονικό μένος του 39χρονου κατηγορούμενου, η προσπάθεια της άτυχης Κυριακής να ζητήσει βοήθεια και κυρίως οι ευθύνες των αστυνομικών του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων εκεί όπου η νεαρή γυναίκα έσπευσε για να προστατευτεί αλλά τελικά έπεσε νεκρή από τις μαχαιριές του δράστη, αναδεικνύονται καθημερινά καρέ-καρέ στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου.

Στη δίκη αυτή μοναδικός κατηγορούμενος είναι ο 39χρονος πρώην σύντροφος της νεαρής γυναίκας, ο οποίος δικάζεται για  ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ωστόσο, ένα άλλο μεγάλο σκέλος της υπόθεσης, εξίσου σοβαρό, βρίσκεται σε εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τη δικογραφία που αφορά τις ευθύνες των τεσσάρων αστυνομικών οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση και -όπως προκύπτει- δεν έκαναν τίποτα για να την προστατέψουν. Ο δράστης την 1η Απριλίου του 2024 μαχαίρωσε θανάσιμα πέντε φορές την κοπέλα έξω από το αστυνομικό τμήμα και όταν πια εκείνη είχε αφήσει την τελευταία της πνοή, οι αστυνομικοί που λίγο νωρίτερα είχε επισκεφτεί ζητώντας βοήθεια «βγήκαν στα μπαλκόνια για να δουν τι έγινε», όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε στη δίκη ο κ. Σταύρος Δροσιάς, ο άνδρας που τη συνόδευσε εκείνο το βράδυ στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Ιανουάριο η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης από υπόχρεο πρόσωπο διά παραλείψεως. Ειδικότερα, δίωξη στρέφεται σε βάρος της επόπτριας του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, της αξιωματικού υπηρεσίας, του σκοπού μπροστά στα μάτια του οποίου έλαβε χώρα η άγρια δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, αλλά και του εκφωνητή της Άμεσης Δράσης. Ο τελευταίος, όταν η άτυχη κοπέλα είχε καλέσει και είχε ζητήσει περιπολικό για να τη μεταφέρει με ασφάλεια σπίτι της, της είχε πει την αδιανόητη φράση «τα περιπολικά δεν είναι ταξί, κυρία μου». Πλέον η δικογραφία αυτή βρίσκεται στη ανάκριση, αλλά σύμφωνα πληροφορίες του «protothema.gr», κανείς από τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς δεν έχει κληθεί ακόμη σε απολογία. O λόγος είναι ότι η ανακρίτρια που χειρίζονταν έως πρόσφατα την υπόθεση έχει προαχθεί και έτσι η δικογραφία χρεώθηκε σε άλλο δικαστή, ο οποίος και αναμένεται να καλέσει τους εμπλεκόμενους για εξηγήσεις με το νέο δικαστικό έτος, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο ΣτΕ για τις ποινές-χάδι

Πέρα όμως από την ποινική έρευνα για την υπόθεση και την κλήση των αστυνομικών σε απολογία στο πλαίσιο της εν εξελίξει ανάκρισης, με την υπόθεση θα ασχοληθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και αυτό καθώς στις 24 Μαρτίου η διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, έχει καταθέσει στο ΣτΕ τέσσερις αιτήσεις ακύρωσης. Με αυτές η κυρία Ρογκάκου στρέφεται κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και κατά των τεσσάρων αστυνομικών του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Με τις πειθαρχικές αυτές αποφάσεις επιβλήθηκαν σε τρεις από τους τέσσερις ελεγχόμενους αστυνομικούς (την αξιωματικό υπηρεσίας, την επόπτρια και τον σκοπό) οι πειθαρχικές ποινές της προσωρινής αργίας με απόλυση διάρκειας μόλις έξι μηνών! Στον τέταρτο ελεγχόμενο αστυνομικό, δηλαδή τον εκφωνητή της Αμεσης Δράσης με τον οποίο μιλούσε η κοπέλα μέχρι να δεχθεί την επίθεση, επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή προστίμου, ύψους 300 ευρώ!

Τώρα, με τις αιτήσεις της η κυρία Ρογκάκου ζητάει από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρώσουν όλες τις πειθαρχικές αποφάσεις που επέβαλαν τις παραπάνω ποινές στους τέσσερις αστυνομικούς και να τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόταξης από το σώμα της ΕΛ.ΑΣ.

Στις αιτήσεις της προς το ΣτΕ η διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επικαλείται το γεγονός ότι σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις για έκθεση σε κίνδυνο, σύμφωνα με το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ορίζει: «Οποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει την υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών». Επιπλέον στις προσφυγές της στο ΣτΕ η κυρία Ρογκάκου αναφέρει ότι οι ενέργειες και οι παραλήψεις των τεσσάρων αστυνομικών πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να τους επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόταξης. Πάντως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 7 Ιουλίου κατέθεσε στο ΣτΕ έγγραφο («απόψεις» όπως λέγονται), αντικρούοντας τα όσα αναφέρει στις προσφυγές της η διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Οι τέσσερις αιτήσεις ακύρωσης της κυρίας Ρογκάκου έχουν εισαχθεί να εκδικαστούν στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ και εισηγήτρια έχει οριστεί η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη. Η εκδίκαση των τεσσάρων αιτήσεων ακύρωσης προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Νοέμβριο. 
 

«Βγήκαμε στο μπαλκόνι»!

Από την πλευρά τους, πάντως, οι τέσσερις αστυνομικοί που ελέγχονται ποινικά και πειθαρχικά για τη δολοφονία της κοπέλας, κλήθηκαν ήδη και κατέθεσαν ως μάρτυρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που δικάζει τον 39χρονο για τη δολοφονία της. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό που υποστήριξαν με τις καταθέσεις τους ήταν ότι δεν προέβησαν σε καμία παράλειψη και πως έπραξαν το καθήκον τους. Οι καταθέσεις τους δε αυτές ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου θεωρήθηκαν σαν μια «πρόβα τζενεράλε» των απολογιών που θα δώσουν για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, πρώτη στο βήμα ανέβηκε και κατέθεσε η νεαρή αστυνομικός, η οποία εκείνο το βράδυ ήταν αξιωματικός υπηρεσίας. Αρχικά, η αστυνομικός έδειξε ότι ήθελε να αποφύγει την κατάθεση, επικαλούμενη το δικαίωμα της σιωπής, λόγω του ότι είναι κατηγορούμενη στη δικογραφία που βρίσκεται στην ανάκριση. Εντέλει, το κώλυμα αυτό ξεπεράστηκε με απόφαση του δικαστηρίου και η αστυνομικός, η οποία είχε μιλήσει με την Κυριακή Γρίβα εκείνο το μοιραίο βράδυ, ξεκίνησε να καταθέτει.
Όπως είπε στο δικαστήριο, εκείνη έκανε πολλές ερωτήσεις στην άτυχη κοπέλα για τον πρώην σύντροφο και δολοφόνο της, αλλά εκείνη της απαντούσε ότι δεν τον φοβάται και εκείνο που ζητούσε ήταν ένα περιπολικό να την πάει σπίτι της.

«Τη ρώτησα πολλές φορές, αλλά δεν μου ανέφερε ούτε απειλή, ούτε ξυλοδαρμό. Ρώτησα “τι το χρειάζεστε το περιπολικό;” και η Κυριακή μου απάντησε πως υποψιάζεται ότι την περιμένει ο πρώην σύντροφός της στο σπίτι. Της είπα ότι “δεν είναι εύκολο να πάρετε ένα περιπολικό” και τη ρώτησα ξανά τι είχε συμβεί. Μου είπε ότι προ διετίας είχε πέσει θύμα βιασμού και έχει αποσύρει τη μήνυση που έχει κάνει. Της έκανα και άλλες ερωτήσεις, αλλά δεν ήθελε να απαντήσει και μου είπε ότι θέλει περιπολικό. Αφού αποχώρησε από το γραφείο μας, μετά από 2 λεπτά άκουσα φωνές, “τη σκοτώνει!”, έλεγαν. Βγήκα με τη συνάδελφό μου στο μπαλκόνι, είδα δυο-τρία άτομα και μετά έτρεξα κάτω», είπε στην κατάθεσή της η εν λόγω αστυνομικός, σημειώνοντας πως εκείνο το βράδυ η Κυριακή δεν είχε διάθεση να μηνύσει τον δράστη και πως της ανέφερε ότι δεν τον φοβόνταν. Ωστόσο, ο άνδρας που τη συνόδευε στο αστυνομικό τμήμα είχε καταθέσει νωρίτερα στο δικαστήριο ότι η κοπέλα δεν έκανε μήνυση στον 39χρονο γιατί δεν είχε χρήματα για το παράβολο. «Δεν έκανε μήνυση γιατί της ζήτησαν να πληρώσει κάποιο παράβολο. Θα έρχονταν κάποιο περιπολικό να την πάρει, αλλά θα το καλούσε η ίδια. Εγώ ήμουν απέξω και την άκουγα να λέει στους αστυνομικούς ότι φοβάται τον πρώην σύντροφό της», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

Σε «έλλειμμα ενημέρωσης» απέδωσε από την πλευρά της τη δική της αδράνεια η αστυνομικός η οποία εκείνο το βράδυ υπηρετούσε ως επόπτρια στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων! Μάλιστα, όπως δήλωσε στο δικαστήριο, πλέον έχει βγει στη σύνταξη! 
«Ήρθε μια κοπέλα στο αστυνομικό τμήμα, εγώ έφευγα, πήγαινα να πάρω τα προσωπικά μου αντικείμενα. Μετά από 10 λεπτά άκουσα φωνές, “τη σκότωσε!”, έλεγαν», κατέθεσε η συγκεκριμένη μάρτυρας, για να αναφέρει πως η ίδια δεν είχε καμία ενημέρωση για την υπόθεση και πως αν είχε θα είχε κινηθεί αναλόγως!

Μάλιστα πολλές φορές η εν λόγω μάρτυρας όταν καλούνταν να απαντήσει στις εύλογες ερωτήσεις παραγόντων της δίκης έλεγε συνεχώς «δεν δικάζομαι εγώ, δεν είμαι κατηγορούμενη»!
 

«Έπραξα τα νόμιμα»

Αίσθηση προκάλεσαν στο ακροατήριο και τα όσα κατέθεσε ο άνθρωπος που το επίμαχο βράδυ ήταν σκοπός στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Μάλιστα, η υπεράσπιση της κατηγορίας έκανε γνωστό πως ο συγκεκριμένος μάρτυρας έπειτα από 29 χρόνια υπηρεσίας έχει αποταχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. λόγω καταδίκης του για υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης! «Δεν είμαι πια στην Αστυνομία, αναζητώ εργασία», παραδέχθηκε και ο ίδιος ο μάρτυρας χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για τις αναφορές στο… ποινικό μητρώο του!

Υποστηρίζοντας πως έπραξε «τα νόμιμα» αφού «έστειλε», όπως είπε, την Κυριακή «στην αξιωματικό υπηρεσίας», ο συγκεκριμένος μάρτυρας αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του σε κάθε τόνο ότι καθυστέρησε να αντιδράσει για να προστατέψει το θύμα. «Αυτός θα μαχαίρωνε και εμένα», είπε προκλητικά, για να επισημάνει πως όταν εκείνος κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει, ο 39χρονος είχε καταφέρει και την τελευταία μαχαιριά στην Κυριακή. «Τον είδα να βγάζει το μαχαίρι από την πλάτη του θύματος», είπε. Οσο για το τι έκανε ο ίδιος; Βγήκε από το κουβούκλιο αφού όλα είχαν τελειώσει και κλότσησε -όπως είπε- το μαχαίρι από το χέρι του δράστη. «Ολα έγιναν σε δευτερόλεπτα. Είδα τον δράστη να τραβάει το μαχαίρι από την πλάτη του θύματος. Την ώρα που βγήκα εγώ δεν πρόλαβε να κάνει κάτι άλλο … Τον είδα να κάνει μια κίνηση στον λαιμό του, έπεσε, αιμορραγούσε και βαριανάσαινε. Κλώτσησα το μαχαίρι που κρατούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θυμάμαι τον σκοπό, τα είχε χάσει τελείως, σα να είχε πάθει σοκ», είχε αναφέρει στη δική του κατάθεση στο δικαστήριο άλλος αστυνομικός που είχε σπεύσει στο αστυνομικό τμήμα για βοήθεια. «Δεν είδα έναν αστυνομικό με τα προβλεπόμενα, όπλο και χειροπέδες, είχε μόνο ένα τσαντάκι … », είπε ο ίδιος μάρτυρας για τον σκοπό εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο συνάδελφός του εκείνο το μοιραίο βράδυ θα μπορούσε να έχει ακινητοποιήσει τον δράστη. Μάλιστα, ο μάρτυρας ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο πως οι συνάδελφοί του από το Α.Τ. «μόνο κοιτάζανε» και πως εκείνος δεν τους νιώθει ως συναδέλφους του!
Απαντώντας δε σε ερώτηση που αφορούσε τον συνάδελφό του στο τηλεφωνικό Κέντρο της Άμεσης Δράσης που απάντησε στην Κυριακή πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί», ο ίδιος μάρτυρας είπε στο δικαστήριο: «Ο τηλεφωνητής έδωσε λάθος απάντηση, όμως θεωρώ ότι έκρινε πως (η Κυριακή) βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα και ίσως αυτό τον εφησύχασε. Αυτό σε κατευνάζει, πώς να το κάνουμε…».

Tags
Back to top button