Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΚΟΜΕΔ απαντά στο αρνητικό δημοσίευμα για τα κινηματογραφικά γυρίσματα στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής στη διεθνή οπτικοακουστική σκηνή, όπως δείχνουν και οι διεθνείς συνεργασίες που και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, σοβαρής δουλειάς και συστηματικών μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) απαντώντας σε δημοσίευμα του περιοδικού Variety το οποίο τού αποδίδει καθυστερημένες πληρωμές ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ σε εταιρείες παραγωγής που έκαναν στην Ελλάδα γυρίσματα των ταινιών τους, μεταξύ των οποίων «Η Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν και η πολυσυζητημένη «Maria» με την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της Μαρίας Κάλλας. 

Να σημειωθεί πως τα χρήματα αυτά αφορούν στο πρόγραμμαcash rebate το οποίο προβλέπει την επιστροφή του 40% επί των επιλέξιμων δαπανών μιας κινηματογραφικής παραγωγής που πραγματοποιείται σε ελληνικό έδαφος. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται πλέον ο ΕΚΚΟΜΕΔ, ο νέος φορέας που προέκυψε πέρσι από την συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 

«Ένα χρόνο αφότου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση του οπτικοακουστικού τομέα με την έναρξη ενός νέου βιομηχανικού οργανισμού, της Creative Greece (EKKOMEΔ), πηγές αναφέρουν ότι το σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αταξία, με ένα συσσωρευμένο ποσό οφειλόμενο σε δεκάδες παραγωγές που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις Ελλήνων παραγωγών που εκφράζουν την ανησυχία τους πως οι διεθνείς παραγωγές θα επιλέγουν άλλες χώρες για τα κινηματογραφικά τους γυρίσματα. 

Παρότι το ρεπορτάζ του Variety φιλοξενεί και δηλώσεις Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕΚΚΟΜΕΔ, Λεωνίδα Χριστόπουλου, στις οποίες παραδέχεται ότι «υπήρξαν γραφειοκρατικές προκλήσεις από την έναρξη του οργανισμού, βρίσκεται, όμως σε καλό δρόμο για να επανεκκινήσει τις πληρωμές στις αρχές Ιουνίου και μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων θα έχει εξυπηρετηθεί μέχρι το τέλος του έτους» το ΕΚΚΟΜΕΔ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση - απάντηση μέσω της οποίας παρέχει λεπτομερείς διευκρινήσεις με στοιχεία τα οποία, όπως επισημαίνεται, «διαβιβάστηκαν στον ανταποκριτή του Variety, μετά από γραπτό αίτημα του, αλλά δυστυχώς δεν δημοσιεύτηκαν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως«από τα 472 επενδυτικά σχέδια που έκαναν αίτηση στο καθεστώς του ν. 4487/2017, το 84%, ήτοι 395 επενδυτικά σχέδια, έχουν ήδη αποπληρωθεί ή λάβει απόφαση υπαγωγής, δηλαδή απόφαση κρατικής νομικής δέσμευσης αποπληρωμής στο πρόγραμμα. Από αυτά 222 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη αποπληρωθεί με συνολική δημόσια χρηματοδότηση που φτάνει στο ύψος των 148.395.959,69 €, 173 έχουν λάβει απόφαση ένταξης / νομικής δέσμευσης αποπληρωμής, με ποσό που ξεπερνάει τα 180 εκατ. ευρώ ενώ 77 επενδυτικά σχέδια, ήτοι το υπόλοιπο 16% των αιτήσεων, το οποίο αφορά σε αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2024, βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης, με τις εγκρίσεις να αναμένονται εντός των επόμενων μηνών.»

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι «το ακριβές ποσό αποπληρωμής εξαρτάται από τις εκθέσεις ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Τα ποσά αυτά εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται.»

Επισημαίνεται επίσης πως παρότι «καθυστερήσεις ακόμα υπάρχουν στη διάθεση των πόρων καταβάλλονται προσπάθειες να διορθωθούν» δεδομένου ότι το ΕΚΚΟΜΕΔ αύξησε τον τακτικό προϋπολογισμό του 2025 κατά 160%  λόγω του μόνιμου πόρου του 50% των τελών συνδρομητικής τηλεόρασης που θεσμοθετήθηκε το 2024. 

Σε αυτό το στάδιο ελέγχου βρίσκεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η περίπτωση της ταινίας «Maria», οι παραγωγοί της οποίας, όπως αναφέρει το Vareity, «απέστειλαν μια έντονη επιστολή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και στον EKKOMEΔ, ​​απαιτώντας απαντήσεις για περίπου 350.000 ευρώ σε απλήρωτες αξιώσεις επιστροφής χρημάτων που χρονολογούνται από τα γυρίσματα της ταινίας το φθινόπωρο του 2023 στην Ελλάδα».

Μέσω της ανακοίνωσής του ο ΕΚΚΟΜΕΔ εξηγεί πως «η αίτηση υπαγωγής του έργου κατατέθηκε στις 09/12/2023 και εγκρίθηκε στις 07/10/2024, με δηλωμένη από την εταιρεία ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου την 15/10/2026» και προσθέτει : «Παρότι λοιπόν, η εταιρεία παραγωγής υπέβαλε το αίτημα ολοκλήρωσης σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, το ΕΚΚΟΜΕΔ ενήργησε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η διαπιστωτική πράξη ολοκλήρωσης εκδόθηκε στις 02/05/2025, μετά την υποβολή των απαιτούμενων συμπληρωματικών δικαιολογητικών και τη διενέργεια όλων των προβλεπόμενων ελέγχων. Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες μεταφοράς πόρων προς το ΕΚΚΟΜΕΔ.»

Σχετικά με την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, απαντώντας στον Κώστα Κεφαλά, επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής Faliro House που εξυπηρέτησε τα γυρίσματα της ταινίας στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε στο Variety πως «υπάρχουν πελάτες που έχουν δάνεια, οι τράπεζες περιμένουν τα χρήματά τους και οι ξένοι παραγωγοί γίνονται επιφυλακτικοί», η ανακοίνωση του ΕΚΚΟΜΕΔ αναφέρει: «Η αίτηση ένταξης του επενδυτικού σχεδίου “Odyssey” κατατέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2025, στο νέο πρόγραμμα Cash Rebate Greece του ν. 5105/2024 και δεν σχετίζεται με τα επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου καθεστώτος (ν. 4487/2017). Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ακόμα δεν έχει καν ολοκληρωθεί, βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τις Επιτροπές του ΕΚΚΟΜΕΔ. Συνεπώς, οποιαδήποτε αναφορά σε καθυστερήσεις στην εκταμίευση της ενίσχυσης είναι εντελώς αβάσιμη και συκοφαντική για το νέο πρόγραμμα, καθώς δεν έχει καν ωριμάσει το σχετικό δικαίωμα αιτήματος ελέγχου ή καταβολής της ενίσχυσης.»


Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΚΚΟΜΕΔ


Διευκρινίσεις επί δημοσιευμάτων για το Cash Rebate του ν. 4487/2017 - Tο 84% των επενδυτικών σχεδίων έχει αποπληρωθεί ή έχει λάβει νομική δέσμευση αποπληρωμής από το Ελληνικό Κράτος 
Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος Cash Rebate του ν. 4487/2017, το οποίο έκλεισε στις 10/5/2024 για νέες αιτήσεις και προς αποκατάσταση της αλήθειας και της θεσμικής τάξης, διευκρινίζονται τα εξής:
 

α) Ως προς το θέμα των αποπληρωμών: με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα οποία διαβιβάστηκαν στον ανταποκριτή του Variety, μετά από γραπτό αίτημα του, αλλά δυστυχώς δεν δημοσιεύτηκαν, αναφέρουμε τα εξής:
Από τα 472 επενδυτικά σχέδια που έκαναν αίτηση στο καθεστώς του ν. 4487/2017, το 84%, ήτοι 395 επενδυτικά σχέδια, έχουν ήδη αποπληρωθεί ή λάβει απόφαση υπαγωγής, δηλαδή απόφαση κρατικής νομικής δέσμευσης αποπληρωμής στο πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα:
• 222 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη αποπληρωθεί με συνολική δημόσια χρηματοδότηση που φτάνει στο ύψος των 148.395.959,69 €.
• 173 επενδυτικά σχέδια έχουν λάβει απόφαση ένταξης / νομικής δέσμευσης αποπληρωμής, με ποσό που ξεπερνάει τα 180 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό αποπληρωμής εξαρτάται από τις εκθέσεις ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Τα ποσά αυτά εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται. Αξίζει να σημειωθεί ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας, πως στις 10/5/2024, οι εκκρεμείς αιτήσεις που δεν είχαν αξιολογηθεί από το ΕΚΚΟΜΕΔ ανέρχονταν στις 210 και μέσα σε ένα έτος έχουν πέσει στις 77, δηλαδή έχει αξιολογηθεί, το 64% των εκκρεμών αιτήσεων των ετών 2022, 2023 και 2024 και μάλιστα εν μέσω συγχώνευσης των δύο φορέων. Από τις 133 ολοκληρωμένες αξιολογήσεις και εντάξεις, οι 77 (ήτοι το 59%) έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2024 και μετά, γεγονός που αποτυπώνει τον επιταχυνόμενο ρυθμό υλοποίησης των υποχρεώσεων του ΕΚΚΟΜΕΔ προς την κινηματογραφική και οπτικοακουστική κοινότητα.
• 77 επενδυτικά σχέδια, ήτοι το υπόλοιπο 16% των αιτήσεων, το οποίο αφορά σε αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2024, βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης, με τις εγκρίσεις να αναμένονται εντός των επόμενων μηνών.

β) Σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο «Maria»: η αίτηση υπαγωγής του έργου, με δικαιούχο την ελληνική εταιρεία παραγωγής Heretic, κατατέθηκε στις 09/12/2023 και εγκρίθηκε στις 07/10/2024. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου η εταιρεία είχε δηλώσει την 15/10/2026, ωστόσο το αίτημα ελέγχου για αποπληρωμή προς το ΕΚΚΟΜΕΔ υπεβλήθη δύο χρόνια πριν, ήτοι στις 07/12/2024.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του πρόσφατου νόμου 5105/2024, όπως τροποποιήθηκε έπειτα από διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς του χώρου: «Για τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής από 1.1.2022 έως και 10.5.2024, οι αιτήσεις καταβολής ενίσχυσης δύνανται να υποβάλλονται και νωρίτερα της ημερομηνίας λήξης του επενδυτικού σχεδίου που έχει δηλωθεί στην αίτηση υπαγωγής. Τα ποσά ενίσχυσης καταβάλλονται εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι από την Χορηγούσα Αρχή.»
Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν γνωστή σε όλους τους εμπλεκόμενους και, κατά τεκμήριο, και στην ελληνική εταιρεία παραγωγής, η οποία όφειλε να ενημερώσει καταλλήλως τους αλλοδαπούς συμπαραγωγούς. 
Παρότι λοιπόν, η εταιρεία παραγωγής υπέβαλε το αίτημα ολοκλήρωσης σχεδόν δύο (2) χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, το ΕΚΚΟΜΕΔ ενήργησε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η διαπιστωτική πράξη ολοκλήρωσης εκδόθηκε στις 02/05/2025, μετά την υποβολή των απαιτούμενων συμπληρωματικών δικαιολογητικών και τη διενέργεια όλων των προβλεπόμενων ελέγχων. Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες μεταφοράς πόρων προς το ΕΚΚΟΜΕΔ.

γ) Σχετικά με την παραγωγή «The Odyssey»: η αίτηση ένταξης του επενδυτικού σχεδίου “Odyssey” κατατέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2025, στο νέο πρόγραμμα Cash Rebate Greece του ν. 5105/2024 και δεν σχετίζεται με τα επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου καθεστώτος (ν. 4487/2017). Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ακόμα δεν έχει καν ολοκληρωθεί, βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τις Επιτροπές του ΕΚΚΟΜΕΔ. Συνεπώς, οποιαδήποτε αναφορά σε καθυστερήσεις στην εκταμίευση της ενίσχυσης είναι εντελώς αβάσιμη και συκοφαντική για το νέο πρόγραμμα, καθώς δεν έχει καν ωριμάσει το σχετικό δικαίωμα αιτήματος ελέγχου ή καταβολής της ενίσχυσης.

Συμπερασματικά:
Εν μέσω γενικότερης κρίσης που παρατηρείται σε πολλές χώρες στα συστήματα δημόσιας χρηματοδότησης της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παραγωγής καθώς και εντός μια γενικότερης ανασφάλειας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ελληνική Πολιτεία στηρίζει σταθερά την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παραγωγή. 
Από τις αρχές του 2024, έχει εγγράψει για την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παραγωγή κονδύλια συνολικού ύψους 210 εκατομμυρίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και επιπρόσθετων 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα έτη 2022-2023-2024 και 2025. Το σύνολο των δημοσίων πόρων για το Cash Rebate φτάνει τα 310 εκατομμύρια ευρώ. 

Επιπλέον, των πόρων αυτών το ΕΚΚΟΜΕΔ αύξησε τον τακτικό προϋπολογισμό του 2025 κατά 160% σε σχέση με τους ενοποιημένους προϋπολογισμούς του πρώην ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ για το 2024, λόγω του μόνιμου πόρου του 50% των τελών συνδρομητικής τηλεόρασης που θεσμοθετήθηκε με τον ν. 5105/2024. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προεγκρίσεις των επιλεκτικών προγραμμάτων ανάπτυξης και παραγωγής για το 2025 να φτάνουν για πρώτη φορά τα 6,5 με 7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ζητείται έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ήταν ο κανόνας τα προηγούμενα χρόνια. 

Τέλος, η αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού από τον μόνιμο πόρο επέτρεψε την υλοποίηση του Προγράμματος Εξωστρέφειας 2025 (προώθηση, διανομή, υποστήριξη φεστιβάλ, εκπαιδευτικές δράσεις κ.α.), το οποίο επίσης θεσμοθετήθηκε με τον ν. 5105/2024 και το οποίο φτάνει στα 1,7 εκατ. ευρώ. 
Συνεπώς, το σύνολο των προγραμμάτων που στηρίζουν τον εγχώριο κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα από τον τακτικό προϋπολογισμό προσεγγίζει τα 8,2 με 8,7 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του ΕΚΚΟΜΕΔ είναι η αύξηση των ποσών αυτών τα επόμενα χρόνια.

Το ΕΚΚΟΜΕΔ, αναγνωρίζοντας την δουλειά που απαιτείται για να διορθωθούν οι καθυστερήσεις που ακόμα υπάρχουν στη διάθεση των πόρων, εργάζεται με συνέπεια, ταχύτητα και θεσμική ευθύνη, για να διασφαλίσει την αξιοπιστία του ελληνικού επενδυτικού πλαισίου διεθνώς ως προς τις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία και διαβούλευση με τις υγιείς δυνάμεις του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα αποτελεί βασικό πυλώνα των προσπαθειών του φορέα. 

Για το λόγο αυτό, με απόφαση της Εταιρείας και για λόγους πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικής ενημέρωσης, εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει:
(α) η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στα συγκεντρωτικά ποσά δημόσιας δαπάνης που έχουν εκταμιευτεί ή εγκριθεί ανά δικαιούχο παραγωγό και ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων, προκειμένου για την ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης ως προς τη χρήση των δημοσίων πόρων του προγράμματος Cash Rebate του ν. 4487/2017. Τα ποσά θα δημοσιοποιηθούν βάσει των αποφάσεων καταβολής της ενίσχυσης και αποφάσεων υπαγωγής που δημοσιεύονται στη Διαύγεια. Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια της δημοσιοποίησης των στοιχείων που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος Cash Rebate του ν. 5105/2024, η οποία για πρώτη φορά εμπέδωσε στοιχεία διαφάνειας.

(β) διαβούλευση για τη βελτίωση των επιλεκτικών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΚΚΟΜΕΔ για τα έτη 2026-2030 καθώς και για την αύξηση των πόρων του φορέα για τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική παραγωγή, με αφορμή και την υπογραφή του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας με το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου το οποίο θα κληθεί να παρέχει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για τον πλήρη εξορθολογισμό του Ελληνικού συστήματος.

Όσες και όσοι σπεύδουν να εργαλειοποιήσουν μεμονωμένες περιπτώσεις ή να διαστρεβλώσουν τα στοιχεία, δεν πλήττουν το ΕΚΚΟΜΕΔ – πλήττουν τελικά την ίδια την εικόνα της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό μακροπρόθεσμα. Η δημόσια συζήτηση οφείλει να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα τα οποία δημοσιοποιούνται, ειδικά εφόσον παρέχονται από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές καλή τη θέληση στα έντυπα και όχι σε αποσπασματικές ή εσφαλμένες εντυπώσεις.
Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής στη διεθνή οπτικοακουστική σκηνή, όπως δείχνουν και οι διεθνείς συνεργασίες που και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, σοβαρής δουλειάς και συστηματικών μεταρρυθμίσεων.

Tags
Back to top button