
Το 2024 αποτέλεσε μια «χρυσή» χρονιά για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με κέρδη στον Γενικό Δείκτη Τιμών και τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ανόδου και οι πρώτοι έξι μήνες του 2025 έχουν επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως το θετικό αφήγημα θα συνεχιστεί και φέτος.
Παρότι ο οίκος MSCI Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε να διατηρήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εκτός της λίστας παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, προς το παρόν, η αξιολόγηση του ανέφερε πως η ελληνική αγορά έχει σημειώσει πρόοδο και χαρακτήριζε «πιθανή» μια ενδεχόμενη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Όπως αναφέρει ο οίκος «η ελληνική αγορά έχει σημειώσει πρόοδο στην ευθυγράμμιση με τα πρότυπα προσβασιμότητας που παρατηρούνται συνήθως στις Αναπτυγμένες Αγορές της Ευρώπης» και επιπλέον, η Ελλάδα πληροί τα οικονομικά κριτήρια ανάπτυξης για την κατάταξη στις Αναπτυγμένες Αγορές.
Δέκα χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Τι φέρνει η πρόταση της Euronext
Η ανακοίνωση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Euronext, πως βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μέσω της κατάθεσης δημόσιας πρότασης στην ΕΧΑΕ έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από την ίδια την αγορά, όσο και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να ενταχθούν σε ένα δίκτυο άνω των 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6 τρισ. ευρώ.
Η αποδεδειγμένη εμπειρία της Euronext στην ενσωμάτωση υποδομών για τις κεφαλαιαγορές αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς διεθνώς καθώς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας του ενοποιημένου Ομίλου.
«Μέσω της πιθανής ένταξης, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το όγδοο μέλος ενός ενοποιημένου οικοσυστήματος κεφαλαιαγορών που σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες ενώ επωφελείται από μια κοινή στρατηγική και τεχνογνωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΘΟ σε σχετική ανακοίνωση.
Ως ο κορυφαίος πανευρωπαϊκός φορέας χρηματιστηριακών αγορών, η Euronext αποτελεί τη βάση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανάγκης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μια ενδεχόμενη συνεργασία με την ΕΧΑΕ θα συνέβαλε στην υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της Euronext για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνέργειας.
Η πρόταση του Euronext
Η πρόταση θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή και οδηγώντας σε σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext.
Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η ενδεχόμενη πρόταση θα αποτιμήσει το σύνολο του εκδοθέντος και προς έκδοση κοινού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ στα 399 εκατ. ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση.
Η υποβολή της προσφοράς υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence).