
Η έρευνα έχει συνδέσει τη βαριά χρήση κάνναβης με πολλούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ανάμεσά τους το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή. Σήμερα, μια νέα μελέτη έχει διαπίστωσει ότι η συχνή χρήση κάνναβης μπορεί να βλάψει τη λειτουργική μνήμη του εγκεφάλου, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Η βαριά χρήση κάνναβης μπορεί να βλάψει τη λειτουργική μνήμη του εγκεφάλου;
Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα από 1.003 ενήλικες, 22 έως 36 ετών. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν στην ομάδα των βαριών χρηστών κάνναβης, 88 άτομα. Βαριοί χρήστες κάνναβης, θεωρούνται τα άτομα που έκαναν χρήση κάνναβης 1.000 ή περισσότερες φορές στη ζωή τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 63% των βαριών χρηστών κάνναβης, εμφάνισε μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, κατά την εκτέλεση εργασιών μνήμης, όπως και το 68% των πρόσφατων χρηστών κάνναβης.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία κατά την εκτέλεση εργασιών που αξιολογούσαν τη μνήμη εργασίας, την ανταμοιβή, το συναίσθημα, τη γλώσσα και τις κινητικές δεξιότητες. Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους και μετά τον αποκλεισμό των ατόμων που έκαναν πρόσφατα χρήση κάνναβης, οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη βαριά χρήση κάνναβης και τη μειωμένη ενεργοποίηση του εγκεφάλου, μόνο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών μνήμης. Ο αντίκτυπος της βαριάς χρήσης κάνναβης ήταν λιγότερο σημαντικός σε άλλες εργασίες.
Ανησυχία για την υγεία του Τραμπ – Διάγνωση χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας
Οι ερευνητές, για να μπορέσουν να διαχωρίσουν τα άτομα που έκαναν πρόσφατα χρήση κάνναβης, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δώσουν ούρα για ανάλυση την ημέρα που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία. Η συγκέντρωση THC πάνω από 50 ng/mL στα ούρα των συμμετεχόντων, έδειχνε ότι έκαναν χρήση κάνναβης τις τελευταίες 10 ημέρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποχή από την κάνναβη, πριν από μια γνωστικά απαιτητική εργασία, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση. Η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι οι γνωστικές επιδράσεις της κάνναβης, μπορούν να διαρκέσουν για δύο εβδομάδες, μετά τη διακοπή της χρήσης. Για τους βαριούς χρήστες όμως, η απότομη διακοπή της κάνναβης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης, τα οποία διαρκούν περίπου για μια εβδομάδα. Γενικότερα, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση που έχουν με την κάνναβη -ήπια ή βαριά-, διότι η πλήρης αποχή τους σε περίπτωση βαριάς χρήσης μπορεί επίσης να διαταράξει τη γνωστική τους λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτείται επιπρόσθετη έρευνα για να μπορέσουν να δοθούν πραγματικές συμβουλές στους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις σχετικά με το πώς η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο, οπότε επιπρόσθετες μεγάλες και μακροχρόνιες μελέτες, θα μπορέσουν να δώσουν οριστικές απαντήσεις στο κατά πόσον η χρήση κάνναβης αλλάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου, στο πόσο διαρκούν αυτές οι αλλαγές και στον αντίκτυπο της κάνναβης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Το πιο βασικό στοιχείο της παρούσας μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η επίδραση της κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να είναι επίμονη και μακροπρόθεσμη.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κάνναβης;
Το πώς επηρεάζει η κάνναβη το κάθε άτομο, εξαρτάται από παράγοντες όπως:
- Η γενετική
- Η ηλικία
- Το φύλο
- Η ποσότητα και η δύναμη της κάνναβης που χρησιμοποιείται
- Ο χρόνος χρήσης και η συχνότητα χρήσης της κάνναβης
- Ο τρόπος χρήσης της κάνναβης (κάπνισμα, άτμισμα, κατάποση)
- Η ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων ή άλλων ουσιών
Η κάνναβη δεν επιδρά σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις ακόμη και στο ίδιο άτομο.
Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όμως η έρευνα συνεχίζεται και η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να γίνεται δέκτης νέων δεδομένων.
Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης
Όταν ένας άνθρωπος καπνίζει κάνναβη, η δραστική της ουσία, η THC, περνά άμεσα από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος. Το αίμα μεταφέρει την THC γρήγορα στον εγκέφαλο και στα υπόλοιπα όργανα του σώματος, προκαλώντας άμεσα αποτελέσματα. Με την κατάποση της κάνναβης, η THC περνά πιο αργά στο αίμα και στο σώμα και οι χρήστες βλέπουν αποτελέσματα μετά από 30 λεπτά έως μια ώρα.
Η THC είναι παρόμοια με μια φυσική χημική ουσία που υπάρχει στο σώμα, η οποία ονομάζεται ανανδαμίδη. Ως εκ τούτου, η THC λειτουργεί ως ανανδαμίδη, εισβάλλοντας στους υποδοχείς της ανανδαμίδης που υπάρχουν σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, προκαλώντας βραχυπρόσθεσμες επιδράσεις όπως:
- Αλλοίωση των αισθήσεων, όπως η όραση φωτεινότερων χρωμάτων και η μυρωδιά πιο έντονων αρωμάτων.
- Αλλοίωση των αισθήσεων του χρόνου και του χώρου
- Δυσκολία σκέψης και επίλυσης προβλημάτων
- Εξασθένηση της μνήμης
- Αλλαγές της διάθεσης και ψυχική ευφορία
- Αποπροσανατολισμός και σύγχυση
- Χαλάρωση και υπνηλία
- Κρίσεις πανικού
- Ζάλη
- Θέματα συντονισμού
- Επιβράδυνση του χρόνου αντίδρασης
Η χρήση κάνναβης σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει:
- Ψευδαισθήσεις
- Παραισθήσεις
- Ψύχωση
Άλλες κοινές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης είναι οι ακόλουθες:
- Ξηροστομία
- Ναυτία
- Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
- Αύξηση της όρεξης
Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει και μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως:
Σε λειτουργία το 1566: Ο νέος ενιαίος αριθμός για υπηρεσίες υγείας
- Προβλήματα προσοχής, προβλήματα μνήμης και μάθησης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, των οποίων ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Οι εν λόγω επιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή/και να γίνουν μόνιμες.
- Προβλήματα με τους πνεύμονες, όπως η βρογχίτιδα.
- Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Αυξημένος κίνδυνος σχιζοφρένειας και άλλων ψυχιατρικών ασθενειών.
Μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση κάνναβης σχετίζεται με:
- Περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα).
- Πιο συχνές κρίσεις πόνου σε άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
- Διαταραχή στην ανάπτυξη του σπέρματος (σπερματογένεση), μια κατάσταση η οποία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανδρών.