Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία ενσωμάτωσε μίνι πύραυλο σε drone για χειρουργικά χτυπήματα - Οι τέσσερις (4) νέοι παράμετροι που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Στις 16 Ιουλίου 2025, ο μίνι πύραυλος Mete της Roketsan με καθοδήγηση λέιζερ τράβηξε την προσοχή, καθώς παρουσιάστηκε ενσωματωμένος στο τουρκικό drone "GÖKALP" κατά τη διάρκεια της  άσκησης "LANDEURO 2025", η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βισμπάντεν της Γερμανίας.

Αυτό το ορόσημο υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να βελτιώσει τα πυρομαχικά ακριβείας που καθοδηγούνται από μη επανδρωμένες πλατφόρμες, καταδεικνύοντας πώς τα  καθοδηγούμενα όπλα αναδιαμορφώνουν τον τακτικό πόλεμο με drone.

με ένα ευέλικτο UAV διευρύνει τις επιλογές για δυνάμεις που αναζητούν οικονομικά αποδοτικές, εξαιρετικά ακριβείς δυνατότητες κρούσης σε σύνθετα σενάρια μάχης.

Δείτε την χειραψία Γεραπετρίτη-Τατάρ στη Νέα Υόρκη που εξόργισε την Κύπρο

Ο μίνι πύραυλος "Mete"

Ο πύραυλος Mete της Roketsan ξεχωρίζει ως το μικρότερο μέλος της οικογένειας έξυπνων πυρομαχικών της εταιρείας, ζυγίζοντας μόλις 3 κιλά και προσφέροντας εμβέλεια κρούσης περίπου ενός χιλιομέτρου.

Ειδικά σχεδιασμένο για εκτόξευση από μη επανδρωμένα συστήματα εδάφους και μικρά UAV όπως το GÖKALP, ο Mete αξιοποιεί ένα σύστημα καθοδήγησης λέιζερ για να παρέχει μεγάλη ακρίβεια εναντίον στόχων υψηλής αξίας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις παράπλευρες απώλειες.

Η προσαρμόσιμη μονάδα εκτόξευσης επιτρέπει περαιτέρω την ενσωμάτωση με διάφορες πλατφόρμες, ενισχύοντας την ευελιξία των τακτικών μονάδων που λειτουργούν σε περιορισμένα ή αστικά περιβάλλοντα.

"Βραχιολάκι" παρακολούθησης στους μετανάστες μέχρι την επαναπροώθηση! Δείτε το Νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό

Αναπτύχθηκε από την Roketsan ως μέρος της ευρύτερης σειράς πυρομαχικών ακριβείας, το Mete αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη από την αποδεδειγμένη σειρά MAM, συμπεριλαμβανομένων των MAM-C, MAM-L και MAM-T, τα οποία έχουν ήδη σημειώσει επιχειρησιακή επιτυχία σε τουρκικά drones Bayraktar σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Ουκρανία.

Το αυστηρό καθεστώς δοκιμών της Roketsan, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών πραγματικών πυρών και επιδείξεων ενσωμάτωσης πλατφόρμας, υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας για ετοιμότητα μαζικής παραγωγής, όπως επιβεβαιώνεται στην πρόσφατη δήλωσή τους και στα δημόσια πλάνα δοκιμών.

Το κύριο πλεονέκτημα του Mete έγκειται στο συμπαγές μέγεθος και την ακρίβεια καθοδήγησης με λέιζερ, παρέχοντας μια ελαφριά, κλιμακούμενη επιλογή κρούσης όπου τα μεγαλύτερα πυρομαχικά μπορεί να είναι μη πρακτικά.

Σε σύγκριση με ιστορικές εξελίξεις όπως η σειρά MAM, ο Mete προωθεί περαιτέρω αυτήν την ιδέα στοχεύοντας σε αποστολές μικροεπιθέσεων, προσφέροντας στους τακτικούς διοικητές μια οικονομικά αποδοτική λύση για την αντιμετώπιση εχθρικών πόρων με ελάχιστο υλικοτεχνικό βάρος.

Αυτό την τοποθετεί ανταγωνιστικά σε σχέση με παρόμοια μικροπυρομαχικά που διερευνώνται από άλλους κατασκευαστές άμυνας, αλλά την διακρίνει με μια δοκιμασμένη ανάπτυξη σε εγχώρια ανεπτυγμένα τουρκικά UAV.

Το τουρκικό δόγμα πολέμου με drones

Στρατηγικά, η ενσωμάτωση του Mete σε drones όπως το GÖKALP σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση στο δόγμα πολέμου με drones της Τουρκίας.

Αυτή  ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη φιλοδοξία της Άγκυρας να επεκτείνει την εγχώρια αμυντική της παραγωγή και να μειώσει την εξάρτηση από την ξένη τεχνολογία, ενισχύοντας περαιτέρω τη γεωπολιτική της θέση σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρες απειλές.

Ενώ η Roketsan έχει επιβεβαιώσει ότι ο Mete είναι έτοιμος για μαζική παραγωγή, οι λεπτομέρειες των οριστικοποιημένων αμυντικών συμβάσεων παραμένουν περιορισμένες.

Ωστόσο, η παρουσίαση του συστήματος στην "LANDEURO 2025" υποδηλώνει ότι σύντομα θα υπάρξουν ευκαιρίες εξαγωγής, δεδομένης της αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης για οικονομικά αποδοτικά πυρομαχικά ακριβείας συμβατά με μικρά UAV.

Το ιστορικό της Roketsan με συμβάσεις για τα πυρομαχικά της οικογένειας MAM, τα οποία έχουν παρασχεθεί σε πολλούς ξένους εταίρους που χειρίζονται drones Bayraktar, υποδηλώνει μια ισχυρή πιθανή παραγωγή και για τον Mete.

Το ντεμπούτο του πυραύλου Mete στο drone GÖKALP στην LANDEURO 2025 αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της επιταχυνόμενης καινοτομίας της Τουρκίας στις δυνατότητες ακριβείας με drones.

Αυτή η κίνηση όχι μόνο εδραιώνει τη θέση της Roketsan ως ηγέτη στα έξυπνα μικροπυρομαχικά, αλλά υπογραμμίζει επίσης πώς οι συμπαγείς, εγχώριες λύσεις μπορούν να αναδιαμορφώσουν τα σύγχρονα πεδία μάχης με ευέλικτη, υψηλής ακρίβειας ισχύ πυρός προσαρμοσμένη στις εξελισσόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Οι τέσσερις (4) νέοι παράμετροι που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι  η Τουρκία εξοπλίζοντας ακόμη μικρότερα UAV με ωφέλιμα φορτία ακριβείας, ενισχύει την ικανότητά της να διεξάγει χειρουργικές επιθέσεις, να υποστηρίζει ειδικές επιχειρήσεις και να διατηρεί την επιχειρησιακή ευελιξία σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.

Αυτά είναι νέα δεδομένα τα οποία η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της, αναδιαμορφώνοντας το ισχύον αμυντικό της δόγμα.

 

 

 

Tags
Back to top button