Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Τουρκία επιδιώκει γεωπολιτική ηγεμονία στη Μεσόγειο

"Η Ισπανία και η Τουρκική Δημοκρατία, τοποθετημένες στα αντίθετα άκρα της Ευρώπης, έχουν τη δυνατότητα να οικοδομήσουν μια δυναμική μεσογειακή συμμαχία" γράφει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, στο οποίο κάνει λόγο για ένα "νέο μπλοκ δυνάμεων" στη Μεσόγειο, με "επανασχεδιασμό του χάρτη", επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις αιτιάσεις της για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και τη φαντασίωση για τη "Γαλάζια Πατρίδα".

"Η λεκάνη της Μεσογείου είχε ανέκαθεν τεράστια γεωπολιτική σημασία ως σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Στο εγγύς μέλλον, η ανάδυση ενός νέου μπλοκ δυνάμεων με επίκεντρο τη Μεσόγειο, το οποίο θα τοποθετηθεί ενάντια στη νεοαποικιακή ατζέντα της Δύσης, έχει τη δυνατότητα να διαταράξει ριζικά την υφιστάμενη παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Αυτή η αναδυόμενη συμμαχία διαθέτει όλα τα βασικά περιουσιακά στοιχεία: νερό, τρόφιμα, ενέργεια, άμυνα, εμπορικές οδούς και τουρισμό, που απαιτούνται για την αυτάρκεια, χωρίς να βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις", γράφει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα θέλει, όπως λέει, "να σκιαγραφήσει πρώτα το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο", κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα, την Κύπρο και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με μεσότιτλο "Αδιέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο", η εφημερίδα αναφέρει: 

"Από το 2025, η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα από τα πιο έντονα πεδία ανταγωνισμού σε θέματα ενέργειας, άμυνας και διπλωματικής επιρροής. Η συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει καταστεί ένας από τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής της Τουρκίας για τη "Γαλάζια Πατρίδα". Η κίνηση αυτή έχει διαταράξει σημαντικά τον χάρτη της θαλάσσιας κυριαρχίας που η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, το Ισραήλ και η Γαλλία προσπαθούσαν να δημιουργήσουν στην περιοχή".

Αναφερόμενη ειδικότερα σε αυτό που αποκαλεί "Συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Τουρκίας-Λιβύης", που "υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019" λέει ότι "επαναπροσδιόρισε τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο και λειτούργησε ως στρατηγική συμφωνία που νομιμοποίησε τις ενεργειακές και πολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή".

"Περιλαμβάνει τόσο τη θαλάσσια οριοθέτηση όσο και την αμυντική συνεργασία. Επιπλέον, η εμφάνιση νέων συμφωνιών για την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και το ενδεχόμενο για μια μελλοντική συμφωνία ΑΟΖ προς αυτή την κατεύθυνση διευρύνει τη διπλωματική εμβέλεια της Τουρκίας και αποδεικνύει τις αυξανόμενες ενεργειακές και αμυντικές δυνατότητές της, καθιστώντας ουσιαστικά την Τουρκία σημαντική δύναμη στη Μεσόγειο".

"Διάδρομος" στη Μεσόγειο

Η Sabah αναφέρεται παράλληλα σε "συμφωνίες ΑΟΖ με τη Λιβύη" και το ψευδοκράτος ("ΤΔΒΚ") οι οποίες, όπως λέει "εξασφαλίζουν στρατηγική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο". Στη συνέχεια αναφέρεται σε συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν, επενδύσεις με το Κατάρ, τη Σομαλία και "κοινές πρωτοβουλίες εξερεύνησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και ναυτικής εκπαίδευσης" που "δείχνουν τον στρατηγικό θαλάσσιο ιστό της Τουρκίας".

"Με το Σουδάν υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την Αλγερία και την Τυνησία για την ενέργεια και την άμυνα. Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν τη δημιουργία ενός στρατηγικού δικτύου της Τουρκίας στον τομέα της πρόσβασης στην ενέργεια, των υπεράκτιων δραστηριοτήτων και της θαλάσσιας άμυνας. Το καλοκαίρι του 2025, η Τουρκική Δημοκρατία εισήλθε επίσης στη διαδικασία συγκρότησης κοινής επιτροπής με την Αίγυπτο", γράφει.

"Μαξιμαλιστικές θαλάσσιες διεκδικήσεις" από Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ

"Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, η Γαλλία και το Ισραήλ έχουν ενεργήσει από κοινού για την περικύκλωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας μαξιμαλιστικές θαλάσσιες διεκδικήσεις και προτείνοντας τον αγωγό EastMed με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η Γαλλία προχώρησε σε ενεργές γεωτρήσεις μέσω των ενεργειακών της εταιρειών και δημιούργησε στρατιωτικές βάσεις, ενώ η Ελλάδα ενίσχυσε τις αμυντικές της γραμμές γύρω από το Αιγαίο και την Κρήτη και υπέγραψε συμφωνίες με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ επιδίωξε ενεργειακή διπλωματία με την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους μέσω σχεδίων εξαγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ στην Ευρώπη. Έχει επίσης ενταχθεί σε συμμαχίες ασφαλείας που αποκλείουν την Τουρκία. Αυτό το τριμερές μπλοκ έχει αναπτύξει πολιτικές, στρατιωτικές και ενεργειακές συνεργασίες με στόχο να αποτρέψει μια ισορροπία ισχύος στη Μεσόγειο με επίκεντρο την Τουρκία".

Το άρθρο αναφέρεται σε "ελκυστικές, αμοιβαία επωφελείς προτάσεις στους εταίρους της" Τουρκίας, που έχουν "καταστήσει την Τουρκική Δημοκρατία έναν πιο στρατηγικό, ελκυστικό και αξιόπιστο σύμμαχο τόσο στον οικονομικό όσο και στον αμυντικό τομέα".

"Πώς να εξουδετερωθεί ο άξονας Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ"

Το δημοσίευμα αναλύει στη συνέχεια το πώς μπορεί να "εξουδετερωθεί περαιτέρω ο άξονας Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ, ο οποίος αποτελεί σοβαρή απειλή ασφαλείας που υποστηρίζεται από τη Δύση στην περιοχή", απαντώντας πως αυτό θα γίνει με τις χώρες της Ιβηρικής και του Μαγκρέμπ.

"Βλέπει" περιθωριοποίηση της Ισπανίας του Πέδρο Σάντσεθ λόγω της στάσης του στο θέμα της Γάζας αλλά και των τριβών με τον Ντοναλντ Τραμπ αναφορικά με τις δαπάνες του ΝΑΤΟ.

"Η συνεργασία μεταξύ της αναδυόμενης "ιβηρομαροκινής" δομής της Ισπανίας και των μεσογειακών συνεργασιών της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μια ισχυρή μορφή μεσογειακής κυριαρχίας. Εάν η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο ενταχθούν στις τρέχουσες συνεργασίες της Τουρκίας, ιδίως με τη Λιβύη, τη Συρία, την 'ΤΔΒΚ', την Αλγερία, την Τυνησία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και άλλους παράγοντες, θα προκύψει ένας ισχυρός θαλάσσιος άξονας με τη δυνατότητα να εδραιώσει την περιφερειακή ηγεμονία στη Μεσόγειο", αναφέρει η Sabah.

"Αυτός ο συνασπισμός θα μπορούσε να αποφέρει πολλά κερδοφόρα έργα. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση των αλυσίδων εφοδιασμού από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη σύνδεση της πρωτοβουλίας της Τουρκίας για τον Μέσο Διάδρομο με το λιμάνι Tanger-Med του Μαρόκου και το λιμάνι Algeciras της Ισπανίας. Το Tanger-Med είναι το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Αφρικής και το Algeciras χρησιμεύει ως πύλη προς την Ευρώπη. Τα λιμάνια της Τουρκίας στη Μερσίνα, τη Σμύρνη και το Φιλιο χρησιμεύουν ως πύλες προς την Κεντρική Ασία και την Κίνα. Η διαδρομή αυτή θα προωθούσε την ασφαλή και ανεξάρτητη οικονομική ανάπτυξη, απαλλαγμένη από τον δυτικό έλεγχο", συνεχίζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "αυτή η πλούσια μεσογειακή λεκάνη, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, ήταν πάντα ζωτικής σημασίας. Στο εγγύς μέλλον, η ανάδυση ενός νέου μπλοκ ισχύος με επίκεντρο τη Μεσόγειο, που θα αντιτίθεται στη "νεοαποικιακή" αποστολή της Δύσης, θα μπορούσε να μεταβάλει την τρέχουσα παγκόσμια εξίσωση ισχύος. Μια τέτοια ένωση, η οποία θα συγκροτηθεί από την Τουρκία και την Ισπανία, συνδυάζοντας τις αμυντικές, ενεργειακές και εμπορικές συνεργασίες τους, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ισχυρή συμμαχία".

Tags
Back to top button