Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ξένη ειδικός: Το ελληνικό αλφάβητο είναι πολύ παλαιότερο από όσο νομίζουμε – Τι δεν μας λένε τελικά ακόμη για τους Έλληνες;

Σιγά -σιγά κατανοεί η επιστημονική κοινότητα το χρονικό βάθος του γραπτού ελληνικού πολιτισμού γενικά, το οποίο δεν περιορίζεται ούτε στο 1600 π.χ. την περίοδο του μυκηναϊκού πολιτισμού, αλλά πάει πιθανότατα πολύ πιο πίσω, αλλάζοντας την θεώρηση των πραγμάτων που  γνωρίζαμε έως σήμερα.  

Το ελληνικό αλφάβητο χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα π.Χ. Τουλάχιστον, αυτό υπέθετε η επιστήμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Willemijn Waal πρόκειται να χρησιμοποιήσει μια επιχορήγηση Vici για να διερευνήσει εάν το ελληνικό αλφάβητο μπορεί να είναι αιώνες παλαιότερο και αρχικά γράφτηκε μόνο σε φθαρτά υλικά.

 «Από τη δεκαετία του 1930, η κυρίαρχη συζήτηση ήταν αυτή της αλφαβητικής έκρηξης», εξηγεί η Waal.

«Τον όγδοο αιώνα π.Χ., το ελληνικό αλφάβητο όπως το γνωρίζουμε σήμερα λέγεται ότι αναπτύχθηκε, εξαπλώθηκε και αποσχίστηκε από το τίποτα με αστραπιαία ταχύτητα σε άλλα αλφάβητα, όπως τα ανατολικά ή τα πλάγια αλφάβητα.

Τα τελευταία, με τη σειρά τους, αποτελούν τη βάση της λατινικής γραφής που χρησιμοποιούμε ακόμα σήμερα».

Χρονολόγηση με βάση τον άνθρακα

Νέα ευρήματα και γνώσεις υποδηλώνουν ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι ακόμα παλαιότερο, έχοντας αναπτυχθεί και εξαπλωθεί με πολύ πιο σταδιακό ρυθμό.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόσφατη εξέλιξη είναι η χρονολόγηση με άνθρακα C14, μια μέθοδος που εξετάζει πόσα άτομα άνθρακα-14 περιέχονται σε οργανικό υλικό.

Όσο λιγότερα είναι τα άτομα, τόσο παλαιότερο είναι το υλικό. Αυτές οι ημερομηνίες υποδεικνύουν ότι οι πρώτες ελληνικές επιγραφές που βρέθηκαν σε κεραμικά είναι τουλάχιστον έναν αιώνα παλαιότερες από ό,τι πιστευόταν.

Δεν χρονολογούνται από τον όγδοο αιώνα, αλλά από τον ένατο ή ακόμα και τον δέκατο αιώνα π.Χ.

Επιπλέον, οι παλαιότερες σωζόμενες επιγραφές πιθανότατα δεν είναι τα πρώτα κείμενα που γράφτηκαν στο ελληνικό αλφάβητο.

«Τα αλφαβητικά χειρόγραφα συνήθως γράφονται σε φθαρτά υλικά όπως πάπυρο, ξύλο και χαρτί.

Αυτά τα υλικά είναι λιγότερο ικανά να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου από τις πήλινες πινακίδες ή τα κείμενα σκαλισμένα σε πέτρα».

Αν το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιούνταν πολύ νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε μακρύς «Σκοτεινός Αιώνας» χωρίς αλφαβητική γραφή περίπου 400 ετών στην Ελλάδα.

Αυτή η γνώση ρίχνει νέο φως στο θέμα γραπτά μνημεία στο Αιγαίο και μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε την παράδοση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου.

«Τώρα θεωρείται γενικά ότι αυτές οι ιστορίες, οι οποίες τοποθετούνται στην ύστερη Εποχή του Χαλκού (περίπου 1600-1200 π.Χ.), μεταδίδονταν προφορικά για αιώνες μέχρι που τελικά καταγράφηκαν τον όγδοο αιώνα π.Χ. Είναι όμως πιθανό αυτή η παράδοση να μην ήταν αυστηρά προφορική και η γραφή να έπαιξε κάποιο ρόλο πολύ νωρίτερα.

Η Waal ανυπομονεί για την έρευνα που μπορεί τώρα να κάνει, αλλά τη βρίσκει και λίγο ανησυχητική.

«Η ιδέα ότι τόσο το ελληνικό αλφάβητο όσο και ο Όμηρος χρονολογούνται από τον όγδοο αιώνα π.Χ. υπάρχει εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια και είναι ευρέως αποδεκτή.

 Τώρα αμφισβητώ αυτή τη γνώση και αυτό αναμφίβολα θα συναντήσει κάποια αντίσταση. Αλλά οι νέες γνώσεις είναι ακριβώς αυτό που κάνει την επιστήμη διασκεδαστική. Ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις», τόνισε η ίδια.

Το 1998 ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης δήλωσε πως είναι αδύνατη η δημοσίευση του κειμένου του Δισπηλιού που ήρθε στο φως το 1994, λόγω του ότι η ξύλινη επιγραφή καταστράφηκε.

Η επιγραφή επέζησε 7. 258 χρόνια.

Είναι εμφανές πως η όποια επίσημη δημοσίευσή της θα ανέτρεπε όλο το ιστορικό σκηνικό περί ανακάλυψης της γραφής, της αποτύπωσης της έναρθρης φωνής του ανθρώπου με γράμματα (και όχι με ιδεογράμματα) και μάλιστα στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης…

Σύμφωνα με τη σημερινή θεωρία ( αυτή που διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία ότι  οι Έλληνες έμαθαν γραφή περί το 800 π.Χ. από τους Φοίνικες).

Εκείνο που δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν η ελληνική γλώσσα να έχει 800.000 λήμματα, πρώτη γλώσσα στον πλανήτη, όταν η αμέσως επόμενη έχει 250.000 λήμματα.

Πως ήταν δυνατόν να γράφτηκαν τα Ομηρικά έπη το 800 π.χ. όταν δηλαδή  έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες ;


Παρουσιάστηκαν ξαφνικά οι αρχαίοι Έλληνες στο ιστορικό προσκήνιο τον 8ο αιώνα π.Χ., με γλώσσα εκατοντάδων χιλιάδων λημμάτων, που για να δημιουργηθεί απαιτείται γλωσσική προϊστορία τουλάχιστον 10.000 ετών (σύμφωνα με επίσημη αμερικανική γλωσσολογική έκθεση).

Η αγγλική γλώσσα είναι  1.600 ετών και έχει 48% ελληνικές λέξεις με σύνολο λημμάτων 240.000. Η γερμανική είναι 1.700 ετών και έχει 250.000 λήμματα με ελληνικές λέξεις 46%.

Την απορία αυτή λύνει η η ξένη καθηγήτρια , αλλά αυτή και πολλοί άλλοι αφήνουν πολλά ακόμη άλυτα μυστήρια με τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος είναι πραγματικά τεράστιος και κυρίως ανεξερεύνητος ακόμη.    

 

Tags
Back to top button