Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μεταναστευτικό σε κρίση: Μεταφορές από Κρήτη και πολιτική σύγκρουση για το άσυλο

Περίπου 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν το πρωί από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης δομών φιλοξενίας του νησιού και μεταφοράς των φιλοξενούμενων στην ηπειρωτική χώρα.

Το πρώτο πλοίο κατέπλευσε λίγο πριν τις 06:30, μεταφέροντας 94 μετανάστες από τα Χανιά. Η αποβίβασή τους έγινε παρουσία ισχυρών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες ρύθμιζαν τη διαδικασία και την κυκλοφορία στο σημείο. «Τα δύο πούλμαν που είχαν φτάσει νωρίτερα περιμένουν να τους παραλάβουν», ανέφερε η δημοσιογράφος, σημειώνοντας πως οι μετανάστες μεταφέρουν μαζί τους και προσωπικά αντικείμενα.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά. Στις 07:00 κατέπλευσε δεύτερο πλοίο από το Ηράκλειο, μεταφέροντας περίπου 100 ακόμη μετανάστες από χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο. Οι νεοαφιχθέντες αναμένεται να κατευθυνθούν σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της σταδιακής αποσυμφόρησης της Κρήτης.

Το σχέδιο αποσυμφόρησης υλοποιείται εν μέσω αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Κρήτη 9.500 άτομα από τη Λιβύη, με αύξηση 350% σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχουν μεταφερθεί συνολικά 800 μετανάστες από την Αφρική. Παράλληλα, έχουν γίνει συλλήψεις διακινητών: 8 στο Λαύριο και 18 στα Χανιά.

Σύσκεψη και δηλώσεις για τη διαχείριση

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τοπικούς φορείς, ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη. Θα πρέπει οι άνθρωποι να έρχονται να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα». Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης πρόσθεσε: «Το σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε για μια φυλακή, όπως ακούγεται». Ο Γιώργης Μαρινάκης τόνισε: «Η επίθεση στο νησί μας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και όσες δομές και να κάνουμε θα είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική αν δεν πατάξουμε το κακό στη ρίζα του, που είναι απέναντι στο Τομπρούκ».

Τροπολογία για την αναστολή ασύλου

Με 177 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 42 «παρών», εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, έπειτα από διήμερη συζήτηση με υψηλούς τόνους. Η τροπολογία προβλέπει τρίμηνη αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου από μετανάστες που φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική.

Η ρύθμιση, με σαφή γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Ελληνικής Λύσης, καθώς και από ανεξάρτητους, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Κυριαζίδης, Σαράκης και πρώην μέλη των Σπαρτιατών.

Κατά ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας – τα οποία είχαν ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας. Το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές της Νίκης δήλωσαν «παρών», με εξαίρεση τον Νίκο Βρεττό που την καταψήφισε. Τέσσερις βουλευτές απουσίαζαν, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς.

Νωρίτερα είχε απορριφθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας και στήριξαν τα κόμματα της Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης σχολίασε τη στάση του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για διγλωσσία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Όποιος είναι παράνομος η ποινή καταδίκης του δεν θα μπορεί να ανασταλεί ή να μετατραπεί, άρα θα μένει στη φυλακή, εκτός αν ζητήσει να επιστραφεί». Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε: «Έχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόσθεσε: «Για εμάς δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα. Υπάρχουν ελεγχόμενα σύνορα και το πρώτιστο είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα».

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η άμεση αξιολόγηση της αίτησης ασύλου, η απόρριψη και ο επαναπατρισμός των μεταναστών στις χώρες προέλευσης». Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεταναστευτικού και τώρα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει».

Ο Γιάννης Δελλής ανέφερε: «Μα με το σταγονόμετρο δίνετε το άσυλο. Παίζουν τις ζωές τους και των παιδιών τους κορώνα γράμματα για το άσυλο το κάνουν;». Ο Στυλιανός Φωτόπουλος δήλωσε: «Σας καλωσορίζουμε στην γραμμή της Ελληνικής Λύσης. Μία γραμμή την οποία λέγατε ακροδεξιά». Η Πέττυ Πέρκα κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Δημήτρης Νατσιός σημείωσε: «Το μεταναστευτικό έγινε ήδη ο εφιάλτης σας. Και για το παρόν και για το μέλλον και για το παρελθόν». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τροπολογία «στίγμα στη δημοκρατία».

Ποινή φυλάκισης έως 5 έτη χωρίς αναστολή για όσους παραμένουν στη χώρα μετά την απόρριψη ασύλου

Πέραν της τροπολογίας που προβλέπει τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου, η κυβέρνηση προωθεί επιπλέον μέτρα στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ατζέντα, αλλάζει η σχετική νομοθεσία, ώστε η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη αίτησης ασύλου να συνιστά ποινικό αδίκημα. Η νέα ρύθμιση προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει την επιστροφή στη χώρα προέλευσης.

Παράλληλα, εξετάζεται η επανεξέταση όλων των επιδομάτων που χορηγούνται, καθώς και η αλλαγή των μενού σίτισης στις δομές φιλοξενίας.

Νέες συναντήσεις Βρυξελλών – Λιβύης για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις λιβυκές αρχές, με στόχο την αποτροπή αναχωρήσεων μεταναστών από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, επιμένοντας στην ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα.

Μετά τη διπλωματική εμπλοκή στη Βεγγάζη, οι Βρυξέλλες προαναγγέλλουν νέες συναντήσεις της Ομάδας Ευρώπη με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές της Λιβύης.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές με τη Λιβύη και την προσέγγιση της Ομάδας Ευρώπη, μεταξύ άλλων με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ομάδας Ευρώπη στη Λιβύη για τη συνέχιση της επίσκεψης. Η ιδέα είναι να συνεργαστούμε με τους φορείς και στις δύο πλευρές, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ.

«Η Λιβύη θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση» είναι το μήνυμα της Κομισιόν.

Tags
Back to top button