Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Τούρκοι θα παρουσιάσουν τον βελτιωμένο πύραυλο "TAYFUN"- Οι επιπτώσεις του στην ισορροπία δυνάμεων στην ΝΑ Μεσόγειο

Η Τουρκία ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον πιο προηγμένο βαλλιστικό πύραυλο της μέχρι σήμερα στην επερχόμενη έκθεση αμυντικής βιομηχανίας "IDEF- 2025" στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στις προσπάθειες της χώρας να επεκτείνει τις στρατηγικές της δυνατότητες κρούσης.

Ο αναβαθμισμένος τουρκικός πύραυλος TAYFUN

Ο πύραυλος TAYFUN, που αναπτύχθηκε εγχώρια από την Roketsan, θεωρείται ο  μοναδικός πύραυλος μεγάλης εμβέλειας της Τουρκίας μέχρι σήμερα, με δηλωμένο βεληνεκές 500 έως 800 χιλιόμετρα και φιλοδοξίες να ξεπεράσει το όριο των 1.000 χιλιομέτρων σε μελλοντικές εκδόσεις.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί να πλήττει στόχους με ακρίβεια περίπου πέντε μέτρων, όχι μόνο χερσαίους αλλά και  θαλάσσιους- εχθρικά πολεμικά πλοία.

Το σύστημα πυραύλων κινητής εκτόξευσης έχει σχεδιαστεί για ταχεία μετεγκατάσταση και γρήγορη ανάπτυξη, ενισχύοντας την επιβιωσιμότητά του σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα.

Οι Τούρκοι αναλυτές άμυνας περιγράφουν τον TAYFUN ως υπερηχητικό, ανθεκτικό σε εμπλοκές και δύσκολο για τους αντιπάλους να τον αναχαιτίσουν, ενισχύοντας την αυξανόμενη έμφαση της Άγκυρας στην εγχώρια τεχνολογία για κρίσιμες αμυντικές εφαρμογές.

Η ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει μια σκληρή αλήθεια! Αλλοδαποί το 84% των ενοικιαστών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024

Η παρουσίασή του θα γίνει στην "IDEF -2025"

Η νέα έκδοση του TAYFUN θα παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της "IDEF -2025", της κορυφαίας έκθεσης άμυνας και αεροδιαστημικής της Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 27 Ιουλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται μια ανανεωμένη μορφή και αναμένεται να προσελκύσει αντιπροσωπείες από συμμάχους του ΝΑΤΟ και αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως.

Το σύστημα αναμένεται να προσελκύσει σημαντική προσοχή στην IDEF, τόσο για τις τεχνολογικές καινοτομίες του όσο και για τις επιπτώσεις του στην ισορροπία δυνάμεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εκτόξευσε τον εν λόγω βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς (SRBM), που αναπτύχθηκε πρόσφατα από τη Roketsan , πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 18 Οκτωβρίου 2022. Ο Tayfun εκτοξεύτηκε από έναν κινητό εκτοξευτή στην πόλη Rize στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και ταξίδεψε 561 χιλιόμετρα, ή περίπου 350 μίλια, βεληνεκές διπλάσιο από αυτό των σημερινών πυραύλων στο οπλοστάσιο της Τουρκίας, πριν συντριβεί στα ανοιχτά του λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας της Σινώπης.

Φρίκη και αίμα στη Συρία! Μαχητές εκτελούν Δρούζους, αναγκάζοντάς τους να πηδήξουν από μπαλκόνια (βίντεο)

Τα τουρκικά πυραυλικά συστήματα

Η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα εξής πυραυλικά συστήματα:

1.Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων

2.Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων

3.Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων (ουσιαστικά είναι ο Yıldırım με μεγαλύτερο βεληνεκές)

4. Tayfun  με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, με προπτική σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν να φθάσει τα 1000 χιλιόμετρα.

Αν  προβούμε σε εγκατάστασή των παραπάνω πυραυλικών συστημάτων σε υποθετικές  θέσεις σε μικρή απόσταση από τα μικρασιαστικά παράλια πάνω σε έναν χάρη, με βάση τα βεληνεκή τους, προκύπτει ότι  όλα τα νησιά μας ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, στον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να διχοτομήσει το Αιγαίο, βάλλονται από τα παραπάνω συστήματα.

Συνεπώς  θεωρητικά στόχοι στρατηγικής σημασίας , όπως υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, γέφυρες, φράγματα, λοιπά έργα κοινής ωφελείας, καθώς και  στρατιωτικοί στόχοι  όπως αεροδρόμια, λιμάνια, στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών  και έργα οχυρώσεως, δύναται να βληθούν από τους Τούρκους.

Και λέμε θεωρητικά, γιατί η Ελληνική επικράτεια στο σύνολό της καλύπτεται από ένα ισχυρότατο πλέγμα  πολυεπίπεδης διαλειτουργικής διακλαδικής αντιαεροπορικής αμύνης, ικανής να αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουρκική απειλή.

Επίσης η  προσθήκη στο τουρκικό οπλοστάσιο πολλών drones , διαφόρων αποστολών και δυνατοτήτων ,δημιούργησε  νέα δεδομένα  για την Ελλάδα, η οποία προέβη στην προμήθεια και εγκατάσταση υπερσύγχρονου  anti-drone συστήματος στην  επικράτεια της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την νέα τουρκική απειλή.

Διαπίστωση  ωστόσο από όλα τα παραπάνω είναι ότι η Τουρκία αυξάνει διαρκώς τις επιθετικές της δυνατότητες με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και drones, προκειμένου να επιφέρει πλήγματα σε βάθος στην Ελληνική επικράτεια χωρίς ανθρώπινες απώλειες για την ίδια, με την Ελλάδα στον αντίποδα να ενισχύει τα αμυντικά της μέσα με ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας και εγκατάσταση anti-drone συστήματος, αλλά να στερείται την δυνατότητα να πλήξει την τουρκική ενδοχώρα σε βάθος με Στρατηγικά όπλα, πλήν της πολεμικής της Αεροπορίας και του Πολεμικού ναυτικού της και με πυραυλικά συστήματα σε μικρούς αριθμούς και μεσαίου βεληνεκούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε ότι αντενδείκνυται η  χρήση ακριβών  Ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων για την αναχαίτιση φθηνών Ρωσικών drones, τα οποία  ενεργώντας μαζικά σε συνεργασία με εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους από τους Ρώσους , δημιουργούν υπερκορεσμό της Ουκρανικής αεράμυνας διαπερνώντας την, επιφέροντας παράλληλα εξάντληση σε πυρομαχικά των Ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Κοινώς η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στην αγορά  όχι μόνο  αμυντικών οπλικών συστημάτων και μέσων, αλλά και επιθετικών, που  θα της δίνουν την δυνατότητα να πλήξει στόχους σε βάθος στην τουρκική ενδοχώρα, χωρίς να ρισκάρει την παραμικρή ανθρώπινη απώλεια.

Εισηγήσεις

Κατόπιν των ανωτέρω εισήγησή μας είναι η Ελλάδα :

1.Να προμηθευθεί  επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.

2. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας  και ιδιαίτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά  και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά.

3.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς φθηνών  drones καμικάζι και UCAV, καθώς και θαλάσσιων USV.

4. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου  βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν την τουρκική ενδοχώρα ακόμη και πέραν της Άγκυρας.

 

 

 

Tags
Back to top button