
Ένας πρώην επικεφαλής ζυθοποιείου στη Βραζιλία έκανε μήνυση στον επί δεκαετίες εργοδότη του, καταλογίζοντάς του πως δεν τον είχε ενημερώσει για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως ως επικεφαλής του τμήματος παραγωγής, ο άνδρας έπρεπε καθημερινά να δοκιμάζει την μπύρα προκειμένου να ελέγχει την ποιότητά της. Η εργασία του περιλάμβανε την επίβλεψη ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής, από την ανάπτυξη νέων συνταγών μέχρι την εξασφάλιση της τελικής ποιότητας. Το πρόβλημα ξεκινά από την ποσότητα που «όφειλε» - ή και όχι - να πίνει.
Ο άνδρας προσλήφθηκε στη μεγαλύτερη ζυθοποιεία της Νότιας Αμερικής Ambev το 1976 σε ηλικία 26 ετών και απολύθηκε το 1991. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της The Sun, ο ίδιος υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια αυτών των περίπου 16 ετών εργασίας, για να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του έπρεπε να καταναλώνει σχεδόν 4 λίτρα μπύρας ημερησίας, δηλαδή 7 μεγάλα ποτήρια.
Σύμφωνα με τη μήνυση, αυτή η ποσότητα αυξανόταν τις αργίες και σε ειδικές περιστάσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πωλήσεων. Έτσι προκύπτει ένας υπολογισμός μεγάλων ποτηριών μπύρας που φτάνει τα 25.000 για όλη τη διάρκεια της εργασίας του στην Ambev.
«Ήμουν νέος και άπειρος και ποτέ δεν με προειδοποίησαν για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπύρας», δήλωσε στο δικαστήριο. Κατηγορεί κυρίως τον πρώην εργοδότη του ότι δεν έλαβε προληπτικά μέτρα και δεν πραγματοποίησε κανέναν έλεγχο, κάτι που, όπως λέει, θα μπορούσε να έχει εντοπίσει τον αλκοολισμό του νωρίτερα και να του είχε προσφερθεί βοήθεια.
Οι δικαστές δεν πείσθηκαν
Στην υπερασπιστική της θέση η Ambev δήλωσε ότι οι δοκιμές ήταν τεχνικής φύσης και απαιτούσαν μόνο μικρές γουλιές. Σημείωσε ότι ήταν «ανθρωπίνως αδύνατο» να καταναλωθεί τόσο μεγάλη ποσότητα μπύρας όσο ισχυρίζεται ο ενάγων και ταυτόχρονα να συνεχίσει να εργάζεται. Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι ο άνδρας είχε μεγάλη εμπειρία και γνώριζε τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.