
Σάλο έχει προκαλέσει η καταγγελία του κιθαρίστα του ουκρανικού συγκροτήματος Ziferblat, Valentyn Leshchynskyi, ο οποίος αποκάλυψε ότι η χρήση καπνού στη σκηνή τηςEurovision 2025 στη Βασιλεία κοστίζει 15.000 ευρώ ανά εμφάνιση. Μιλώντας στο Eurovoix, υποστήριξε ότι η τιμή αυτή είναι διπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με όσα του μετέφερε η Ουκρανή καλλιτέχνις Jerry Heil, εκπρόσωπος της χώρας το 2024.
Στην ερώτηση που τέθηκε στην EBU κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Διευθυντής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, Martin Green, αναγνώρισε ότι οι τιμές φέτος έχουν επηρεαστεί σημαντικά από δύο βασικούς παράγοντες: «Έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό: τη διοργάνωση σε μια σχετικά ακριβή χώρα και την παγκόσμια κρίση του κόστους ζωής».
Ο Green τόνισε ότι οι σκηνικές παροχές δεν αποφέρουν κέρδος στην EBU: «Αυτά τα πράγματα προσφέρονται στο κόστος τους. Δεν υπάρχουν για να βγάλουμε λεφτά».Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Valentyn, η Ziferblat αναγκάστηκε να προσαρμόσει το αρχικό καλλιτεχνικό της όραμα, λόγω του αυξημένου κόστους: «Θέλαμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο στιλ στη σκηνή… αλλά είναι πολύ ακριβό εδώ. Πιστεύω ότι έχουμε από τους μικρότερους προϋπολογισμούς φέτος».
Ο Leshchynskyi αποκάλυψε ότι άκουσε πως στην περσινή Eurovision στη Σουηδία, η ίδια παροχή καπνού κόστιζε περίπου 7.600 ευρώ, ενώ τώρα τους ζητήθηκαν 15.000 ευρώ. Ενδεικτικά, πρόσθεσε: «Αν δεις τη σκηνή της Κύπρου… είναι τόσο ακριβή. Δεν είναι έτσι αλλού, αλλά εδώ στην Ελβετία είναι πανάκριβα».
Ο Επικεφαλής Παραγωγής της Eurovision, Tobias Åberg, υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι τιμές δεν διαφέρουν τόσο πολύ από αυτές του Μάλμε. Ωστόσο, το ζήτημα του κόστους αναδεικνύεται φέτος σε έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για αρκετούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης στη Βασιλεία αγγίζει τα 60 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, με ένα τέταρτο εξ αυτών να έχει διατεθεί για τη διαμόρφωση της St. Jakobshalle Arena.
Τα έξοδα ανεβαίνουν και σε άλλους τομείς. Η συμμετοχή της Σλοβενίας φέτος κοστίζει στον κρατικό φορέα RTV SLO 87.379 ευρώ, ενώ πέρυσι, στη διοργάνωση του Λίβερπουλ, είχαν πληρώσει 75.069 ευρώ. Οι οικονομικές πιέσεις έχουν ήδη οδηγήσει αρκετές χώρες σε αποχώρηση τα τελευταία χρόνια. Η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Μαυροβούνιο ανέφεραν ως βασική αιτία το οικονομικό βάρος.
Παρά τις δηλώσεις της EBU ότι δεν αποκομίζει κέρδος από τις σκηνικές παροχές, πολλοί εξακολουθούν να θέτουν το ερώτημα κατά πόσο η Eurovision παραμένει ένα δίκαιο πεδίο ανταγωνισμού για χώρες με μικρότερους προϋπολογισμούς. Ο Martin Green έκλεισε με τη δέσμευση να διερευνηθούν μακροπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του κόστους: «Θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλά τα κόστη, αλλά ο κόσμος είναι ακριβός αυτή τη στιγμή. Αν μπορώ να κάνω περισσότερα στο μέλλον, είναι κάτι που ήδη εξετάζουμε».