
Τα σχολεία για τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα αποτελέσουν το πρώτο πλήρωμα της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ».
H έναρξη των δοκιμών στη θάλασσα για την πρώτη φρεγάτα Belharra του Πολεμικού Ναυτικού προσδιορίζεται εντός Ιουλίου, με την αρχική εκπαίδευση του πληρώματος να έχει ολοκληρωθεί έως τότε, ειδικά στις κρίσιμες ειδικότητες που αφορούν τα κύρια μηχανολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου.
Έως τότε, στο πλοίο θα πραγματοποιηθούν εν όρμω οι τελευταίες εργασίες προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τα Sea Trials.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των Γάλλων κατασκευαστών, η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα πραγματοποιήσει συνολικά θαλάσσιες δοκιμές σε τρεις φάσεις σε αντίθεση με την πρώτη Belharra του Marine Nationale «Amiral Ronarc’h», η οποία βγήκε τέσσερις φορές στην ανοιχτή θάλασσα ολοκληρώνοντας με επιτυχία πρόσφατα τις δοκιμές της.
Ήδη το πλοίο έχει επιστρέψει στα ναυπηγεία της κατασκευάστριας Naval Group, όπου θα παραμείνει έως τα μέσα του καλοκαιριού για μια σειρά από εργασίες, για να ακολουθήσει η παραλαβή του οπλισμού της στη Ναυτική Βάση της Bρέστης και οι πρώτες βολές, μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικού πυραύλου Αster.
Κατά την τελετή καθέλκυσης της 3ης ελληνικής φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ» ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα στις 4 Ιουνίου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» σχεδόν ολοκληρωμένη – στα τέλη του 2025 θα έχει παραδοθεί – αλλά και την πρόοδο των εργασιών στα δύο άλλα πλοία που πρόκειται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026.
Και στα τρία πλοία έχουν ήδη τοποθετηθεί 32 εκτοξευτές για τους αντίστοιχους αντιαεροπορικούς Aster 30, σύμφωνα με την διαμόρφωση FDI HN, ενώ θα διαθέτουν και το σύστημα εγγύς προστασίας RAM, το οποίο επίσης τις διαφοροποιεί από τις Belharra του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι ελληνικές FDI θα εξοπλιστούν και με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ECM, το οποίο όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, βρίσκεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών από την κατασκευάστρια εταιρεία Thales.
Προς το παρόν πάντως και τα τρία πλοία δεν θα εξοπλιστούν με στρατηγικούς πυραύλους Scalp Naval, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει η ηγεσία έχει εκφράσει πρόθεση απόκτησης τους.
Στο Ναυτικό Επιτελείο επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση τόσο από την πρόοδο των εργασιών και στα τρία ελληνικά πλοία όσο και από τα αποτελέσματα των δοκιμών στην πρώτη φρεγάτα Belharra «Amiral Ronarc’h». Όλα τα συστήματα του πλοίου, όπως ανέφεραν οι Γάλλοι κατασκευαστές αλλά και διαπίστωσε το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που βρέθηκε πάνω στη φρεγάτα, λειτούργησαν χωρίς προβλήματα.
Ειδικά στο ζήτημα της πλευστότητας, όταν η γαλλική φρεγάτα έπλευσε με αντίξοες καιρικές συνθήκες και υψηλό κυματισμό, η πρωτοποριακή ανάστροφη πλώρη συνέβαλλε στην απόλυτη σταθερότητα του πλοίου, το οποίο ανέπτυξε ταχύτητα που έφτασε έως και τους 27 κόμβους. Και τα ηλεκτρονικά της συστήματα, με πρώτο το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης SEA FIRE, φαίνεται ότι επιβεβαίωσε τις τεχνικές προδιαγραφές της κατασκευάστριας Thales για δυνατότητα παρακολούθησης και εγκλωβισμού έως και 800 στόχων ταυτόχρονα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Όσον αφορά την 4η φρεγάτα Belharra, όπως πρόσφατα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απομένει η έγκριση του ΚΥΣΕΑ για να προχωρήσει η συμφωνία με το κόστος να φτάνει τα 983 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο όμως περιλαμβάνονται και επιπλέον συστήματα τα οποία θα εξοπλίσουν και τις υπόλοιπες τρεις φρεγάτες.