Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στο Ιράν σε περίπτωση νέων παραδόσεων από την Μόσχα

Θα τα βάλουν με Ρώσους και Ιρανούς οι Ισραηλινοί, με στόχο την αποτροπή εξοπλισμού των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ο υπουργός Ανασυγκρότησης του Ισραήλ Ζέεβ Έλκιν, ο οποίος αποτελεί μέρος του στενού στρατιωτικοπολιτικού υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να καταστρέψει τα συστήματα αεράμυνας (AD) που προμήθευσε η Ρωσία στο Ιράν, εάν αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας. 

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή! Η Τουρκία απειλεί το Ισραήλ με άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Ο Έλκιν τόνισε ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-300, κατά τη διάρκεια πρόσφατων επιχειρήσεων κατά του Ιράν, και είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο σε περίπτωση νέων παραδόσεων, όπως οι S-400.

«Δεν το θέλουμε αυτό και έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τη Ρωσία να απόσχει από την προμήθεια S-300 στο Ιράν, αλλά εάν παραδοθούν, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Ισραηλινός υπουργός , σύμφωνα με το Avia Pro. 

Η δήλωση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μετά τον 12ήμερο πόλεμο τον Ιούνιο του 2025, γνωστό ως επιχείρηση «Rising Lion».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ, το Φορντό και το Ισφαχάν, καθώς και στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες και συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων τριών από τα τέσσερα συστήματα S-300 που προμήθευσε η Ρωσία το 2016.

Η επίθεση του Ισραήλ στις 26 Οκτωβρίου 2024 κατέστρεψε τα υπόλοιπα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 που κάλυπταν το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, το λιμάνι πετρελαίου και το κοίτασμα φυσικού αερίου, αφήνοντας ευάλωτες βασικές εγκαταστάσεις. 

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χτύπησαν το ιρανικό έδαφος, επέτρεψαν στο Ισραήλ να εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή χωρίς να χάσει ούτε ένα αεροσκάφος. 

Ο Έλκιν υπενθύμισε ότι το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Ρωσία για το απαράδεκτο της προμήθειας όπλων στο Ιράν, ειδικά υπό το φως του πυρηνικού του προγράμματος. 

Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, το Ιράν επιτάχυνε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60% το 2024-2025, κάτι που η ΙΑΕΑ εκτιμά ότι είναι κοντά σε επίπεδα ποιότητας όπλων. 

Σε απάντηση, το Ισραήλ πραγματοποίησε μια επιχείρηση που σκότωσε βασικούς Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες και στρατιωτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του IRGC Χοσεΐν Σαλαμί. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο του 2025 ότι το Ιράν δεν είχε ζητήσει βοήθεια στον τομέα της αεράμυνας και ότι η Ρωσία δεν έβλεπε την ανάγκη για πρόσθετες προμήθειες. 

Απίστευτο περιστατικό στη Σάμο! Παράνομοι μετανάστες σταματούν την κυκλοφορία (βίντεο)

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2024, η Μόσχα είχε αρχίσει να μεταφέρει προηγμένα συστήματα αεράμυνας στο Ιράν, προκαλώντας διαμαρτυρίες από το Ισραήλ. 

Το Ιράν, με τη σειρά του, δήλωσε ότι θα αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα συστήματα με νέα, συμπεριλαμβανομένου του δικού του αναλόγου των S-300, του Bavar-373. 

Η αεράμυνα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Iron Dome, Arrow-3 και David’s Sling, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική, αναχαιτίζοντας έως και το 99% των ιρανικών πυραύλων και drones τον Απρίλιο του 2024, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας. 

Ωστόσο, η έλλειψη συστημάτων Arrow αναγκάζει το Ισραήλ να βασίζεται στη βοήθεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς συστημάτων THAAD. 

Το Ιράν, παρά την εξασθενημένη αεράμυνα του, διατηρεί ένα οπλοστάσιο 2.500-3.000 βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο παραμένει απειλή για το Ισραήλ.

Tags
Back to top button