
Ο ψυχολόγος Στέφανος Σιδηρόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb, δεν διστάζει να αναφέρει ότι η δολοφονία του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή ενδέχεται -και όπως φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία - να είναι η πρώτη στα χρονικά στη χώρα μας δολοφονία πατέρα από μητέρα σε πλαίσιο αποξένωσης! Αυτό εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι η πρώην σύζυγος του θύματος -με την οποία υπάρχει μεγάλη αντιμαχία μεταξύ άλλων για το θέμα των παιδιών τους- είναι όταν η ηθική αυτουργός στο έγκλημα.
Ο Στέφανος Σιδηρόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με τη διάλυση του ιερού θεσμού της οικογένειας τα τελευταία χρόνια στην εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης, σημειώθηκε εκτόξευση των διαζυγίων όπου χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις επίσημες πηγές το 2023, σημειώθηκαν 15.114 διαζύγια στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με το 2022 (14.477 διαζύγια) είχε ως συνέπεια να εμφανιστεί και στην Ελληνική πραγματικότητα το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης, κατά βάση του παιδιού προς τον πατέρα σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Ο πρώτος που παρατήρησε το φαινόμενο και μίλησε για αυτό ως parental alienation syndrome (PAS), δεκαετίες πριν εμφανιστεί και στην Ελλάδα, ήταν ο κορυφαίος Αμερικάνος παιδοψυχίατρος Richard A. Gardner στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αφού ως φαινόμενο είχε πρωτοεμφανιστεί στην Αμερική στην εποχή του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» δηλαδή την εποχή που, μετά την σεξουαλική απελευθέρωση, αυξανόντουσαν εκεί τα διαζύγια.
Μουρτζούκου: Λεκτική επίθεση δέχτηκε στη φυλακή – Νέα σοκαριστική καταγγελία για απόπειρα δολοφονίας σε φίλη της
Με τον όρο αυτό ανέφερε τη συστηματική προσπάθειας ενός γονέα να χωρίσει ή να μην αναπτύξει ψυχοσυναισθηματική σύνδεση ή επικοινωνιακή αλληλεπίδραση το παιδί του με τον άλλο γονέα στο πλαίσιο ενός διαζυγίου ως τιμωρία ή εκδίκηση.
Δυστυχώς οι συνέπειες είναι δραματικές τόσο για τον αποξενωμένο γονέα όσο και για το ίδιο το παιδί στην μελλοντική του πορεία. Ο αποξενωμένος γονέας (και οι συγγενείς του επίσης γονείς, αδέλφια) οδηγείται σε πλαίσιο «εξορίας» από την οικογένεια που δημιούργησε και το παιδί ή τα παιδιά του που ζούσε κάποτε με συνέπεια να θυματοποιείται και να αναπτύσσει έντονα ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα άγχους, απομόνωσης, κατάθλιψης που μπορεί να φθάσουν μέχρι και στην αυτοκτονία όπως έχει συμβεί αρκετές φορές και μάλιστα και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Ενώ πρόσφατα είχαμε και μία δολοφονία ενός πατέρα με ηθικό αυτουργό την πρώην σύζυγο του, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται για πολλούς πως συντελέστηκε σε υπόθεση γονικής αποξένωσης, κάτι πρωτάκουστο για τα Ελληνικά δεδομένα!
Ενώ για το παιδί οι συνέπειες είναι εξίσου δραματικές αφού παρομοίως θα αναπτύξει ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος, κατάθλιψης, αυτοεκτίμησης ή θα δυσκολεύεται να κάνει σχέσεις στο μέλλον ή εύκολα θα χωρίζει, μεγάλη πιθανότητα επίσης να έχει κακή απόδοση στο σχολείο ή να μπλέξει με επικίνδυνες παρέες, συμμορίες ή ουσίες.
Δυστυχώς το φαινόμενο ενώ ενυπάρχει στην πραγματικότητα της ζωής και των διαζυγίων εντούτοις διάφορα συμφέροντα και φεμινιστικά λόμπι δεν επιτρέπουν, ακόμη προς το παρόν, να αναγνωριστεί και στη νομική του οντότητα αφήνοντας όμως έτσι μόνους και αβοήθητους χιλιάδες διαζευγμένους γονείς, κυρίως, πατεράδες.
Ένα θετικό σημάδι εντούτοις είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και στην Ελλάδα αναγνωρισμένες ομάδες – σωματεία διαζευγμένων γονέων που αγωνίζονται σε θεσμικό πολιτειακό επίπεδο για τα δικαιώματα τους ή κάνοντας ειρηνικές συγκεντρώσεις ή πορείες για το σύνδρομο της γονεϊκής αποξένωσης και προσφέροντας, το κατά δύναμιν, ψυχολογική υποστήριξη σε αποξενωμένους γονείς».