Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυτές οι χώρες είναι «πρωταθλήτριες» στη χρήση κλιματιστικού

Η χρήση του, που κάποτε θεωρούνταν προαιρετική ή πολυτελής, έχει πλέον εξελιχθεί σε βασική ανάγκη, ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης.

Στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ποιες χώρες καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για κλιματισμό και πώς επηρεάζεται συνολικά η ενεργειακή συμπεριφορά των νοικοκυριών.

Η Ιταλία στην κορυφή στη χρήση κλιματισμού 

Από ότι φαίνεται η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος χρήστης κλιματιστικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταναλώνοντας πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό στα 27 κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των περίπου 60.000 τερατζάουλ (μονάδα μέτρησης ενέργειας), η Ιταλία χρησιμοποιεί σχεδόν 23.000.

Παρά τις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, η ανάγκη για δροσιά καθίσταται επιτακτική, κυρίως λόγω των συνεχών θερμικών κυμάτων που πλήττουν τη χώρα, με θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους 48°C σε περιοχές όπως η Σικελία και η Σαρδηνία.

Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων στην Ιταλία -που είναι ο πιο υψηλός στην Ευρώπη -καθιστά τον πληθυσμό της ιδιαίτερα ευάλωτο στη ζέστη.

Μετά την Ιταλία, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό, ξεπερνώντας τα 8.000 τερατζάουλ. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Παρόλα αυτά, η χρήση κλιματιστικών εξακολουθεί να αποτελεί ένα μικρό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά της ΕΕ, αντιστοιχώντας μόλις στο 0,6%. Το μεγαλύτερο ποσοστό (62,5%) αφορά τη θέρμανση των χώρων, ενώ ακολουθεί η θέρμανση νερού (15%) και ο φωτισμός (14,5%).

Ιστορικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2025

Το φετινό καλοκαίρι, η Ευρώπη βίωσε ακόμα ένα έντονο κύμα καύσωνα, με ακραίες θερμοκρασίες και σοβαρές επιπτώσεις, ενώ επόμενα κύματα βρίσκονται καθ’ οδόν.  Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Πορτογαλία, όπου στη Μόρα, 100 χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα, ο υδράργυρος έφτασε στους 46,6°C. Η Ισπανία έπεται, με 46°C στο Ελ Γκρανάδο, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 43,2°C στη Σκάλα Λακωνίας.

Παράλληλα, οι πυρκαγιές έπληξαν πολλές περιοχές. Στην Ισπανία, οι φλόγες προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους της Ταραγόνας να τεθούν σε καραντίνα για λόγους ασφαλείας. Στην Ελλάδα, χιλιάδες τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από περιοχές με ενεργά μέτωπα, ενώ η Τουρκία θρήνησε τουλάχιστον δύο νεκρούς. Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα υιοθέτησε στις αρχές Ιουλίου έναν νέο νόμο για το κλίμα, στοχεύοντας σε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2053.

Οι τάσεις στην κατανάλωση ενέργειας

Παρά την αυξημένη χρήση κλιματισμού, η συνολική οικιακή κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Από το υψηλό ρεκόρ των 11 εκατομμυρίων τερατζάουλ το 2021, η κατανάλωση έπεσε στα 9,6 εκατομμύρια. Τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 26,2% της συνολικής τελικής κατανάλωσης, με κύριες πηγές το φυσικό αέριο (29,5%) και την ηλεκτρική ενέργεια (25,9%). Οι αριθμοί αποτυπώνουν την αυξανόμενη εξάρτηση από ενεργοβόρα μέσα δροσιάς αλλά και τη συνειδητή στροφή των Ευρωπαίων προς μια πιο συνετή χρήση ενέργειας  -μια κρίσιμη ισορροπία ενόψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Tags
Back to top button