
Πρόσφατα δημοσιεύματα από τον διεθνή τύπο υποστηρίζουν πως το Αζερμπαϊτζάν μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς περισσότερων κινεζικών μαχητικών JF-17 Thunder στην σύγχρονη έκδοση Block III.
Κατά πάσα πιθανότητα η χώρα εντυπωσιάστηκε από τις αναφορές της απόδοσης της πλατφόρμας κατά τον σύντομο πόλεμο μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν και θέλει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα για να αντιμετωπίσει την Αρμενία σε μία μελλοντική σύρραξη.
Θα Αγοράσουν Περισσότερα JF-17 οι Αζέροι;
Αναλυτικότερα, το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη παραγγείλει 16 μονάδες αυτού του προηγμένου μαχητικού πολλαπλών ρόλων (έναντι 1,6 δισ. ευρώ) και φήμες θέλουν το Μπακού να ενδιαφέρεται να αγοράσει ακόμη 24 αεροσκάφη, αποκτώντας συνολικά 40 μονάδες.
Αν η συμφωνία αυτή οριστικοποιηθεί τότε η αζέρικη πολεμική αεροπορία θα ενισχύσει σημαντικά την ισχύ πυρός της, ενώ η χώρα θα εμβαθύνει την στρατιωτική της συνεργασία με το Πακιστάν.
Το JF-17 Thunder παράγεται από κοινού από το Πακιστάν και την Κίνα.
Το συμβόλαιο μεταξύ Αζέρων και Κινέζων-Πακιστανών θα έχει αξία 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος του Αζερμπαϊτζάν είναι να αποκτήσει αυτά τα αεροσκάφη για να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή του στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.
Βλέπετε την τελευταία περίοδο η Αρμενία έχει εντείνει τα εξοπλιστικά προγράμματά της, αγοράζοντας μάλιστα νέα συστήματα αεράμυνας από την Ινδία, τον κύριο αντίπαλο του Πακιστάν.
Αυτό σημαίνει πως η κόντρα Πακιστάν και Ινδίας έχει εδραιωθεί και στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Το Νέο Δελχί υποστηρίζει την Αρμενία, ενώ η Ισλαμαμπάντ στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Έρχεται χάος-Ο Νετανιάχου δημιουργεί τετελεσμένα! 450.000 στρατιώτες κινητοποιούνται, τι σχεδιάζει το Ισραήλ;
Δεδομένων όλων αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα των τελευταίων ετών, οι στρατιωτικοί αναλυτές δεν μπορούν να απορρίψουν το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μίας νέας στρατιωτικής σύρραξης στον Καύκασο.
Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για ένα τέτοιο σενάριο. Ειδικά η Αρμενία αγοράζει όπλα τόσο από την Ινδία όσο και από την Ευρώπη (π.χ. Γαλλία), ενώ σχετικά πρόσφατα συμμετείχε στην πρώτη της κοινή στρατιωτική άσκηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ένταση θα κλιμακωθεί τον φετινό Οκτώβριο, όταν τα πρώτα από τα 16 αζέρικα μαχητικά τεθούν και επίσημα σε λειτουργία στον εναέριο στόλο της χώρας. Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν επιχειρεί μόνο σοβιετικά MiG -29 και Su-25, τα οποία παραδόξως δεν ενδιαφέρεται να αποσύρει σύντομα.