
Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, η εμπειρογνώμονας και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλλα Κυβέλου, τοποθετείται με σαφήνεια και τεχνική αρτιότητα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (ΘΧΣ). Με μακρά πορεία στον τομέα και ενεργή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, εξηγεί τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του ελληνικού σχεδίου.
Η κ. Κυβέλου ξεκαθαρίζει ότι ο χάρτης του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που παρουσιάστηκε ως θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι επαρκής ούτε νομικά δεσμευτικός. Παρά την αξιόλογη πρόοδο, το στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε αποτελεί περισσότερο μια γενική κατεύθυνση παρά ουσιαστικό εργαλείο σχεδιασμού με δεσμευτική ισχύ. Επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν έχει καταρτίσει ολοκληρωμένα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια σε επίπεδο περιφέρειας.
Στην απ’ έξω οι Τούρκοι! Η ΕΕ χρηματοδοτεί την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας ενώ έρχεται το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Η καθηγήτρια αναφέρεται σε καθυστερήσεις και κακή συντονιστική διαχείριση, όπως την απουσία παρουσίασης κρίσιμων στοιχείων στο Δικαστήριο της Ε.Ε., κάτι που – όπως υποστηρίζει – ίσως είχε οδηγήσει σε διαφορετική έκβαση όσον αφορά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη χώρα.
Παράλληλα, αναδεικνύει τις προοπτικές που προσφέρει ο θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας: από την αξιοποίηση ενεργειακών διαδρομών, όπως το καλώδιο GSI, μέχρι την ενίσχυση της «γαλάζιας οικονομίας», της ναυτιλίας, του τουρισμού και των θαλάσσιων πάρκων.
Η Στέλλα Κυβέλου δεν παραλείπει να μιλήσει για την πολιτισμική διάσταση της θάλασσας και την ανάγκη ενσωμάτωσης του πολιτισμού και της ισότητας των φύλων στον σχεδιασμό – αποδεικνύοντας ότι ο θαλάσσιος χώρος δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής και γεωστρατηγικής, αλλά και πολιτισμικής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα, με ισχυρά εργαλεία στα χέρια της, οφείλει να επενδύσει στη δομημένη, διαφανή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική για τη θάλασσα. Όπως λέει η ίδια: «Έχουμε τη θάλασσα! Είναι η λύση που κρατάμε στα χέρια μας.»